Funbox 2.0 I Problem z NAT,DMZ,Zamkniete Porty!
|
ufoludekcrezy |
Dodano 15-11-2016 12:48
|

User

|
Witam mam następujący mam neta p.s " w końcu doczekałem się 80mb/s" Ale od jakiegoś czasu jest problem. Najpierw lost packet no ale technicy twierdza ze mam do szafy ONU 150m u mnie jest niby ok ale lost packet np w .battlefield4 Jest tragiczny jak robiłem trace do adresu ip serwera wywalało lost packet. Technik twierdzi że to wina nie ich że to firmy które dzierżawią orange łącza mają coś nie tak i to takie szukanie igły w stogu siana.. Trudno nie gram W tą grę bo grać się nie da skoro ciągle na ekranie świeci że są problemy z komunikacją s serwerami.. i taki to o to VDSL 80MB/s ..
No ale ostatnio kupiłem sobie PS4 i wszystko było fajnie do momentu aż przestały mi działać jak należy gry bo NAT zaczął wariować i jest teraz Ograniczony ... Zacząłem drążyć temat kombinować z DMZ i wpisałem konsole do DMZ i podpiąłem ją do funboxa 2.o i porty pododawałem ale nic to nie dało i dałem zaporę sieciowa jako niski ale co z tego jak wraz jest nat typu 2 w teście sieci a w grach wywala NAT ograniczony .. Więc zacząłem kombinować na PC i to samo wszystkie porty zablokowane przypominają mi sie czasy internetu osiedlowego WIFI .....
DMZ nie działa do BOK zadzwoniłem przysłali techników oni twierdza o co mi chodzi strony się otwierają jest ok buhaha ... PS4 to szczegół no ale ja uparcie że chce mieć porty otwarte to oni jakie porty na zmiennym ip buhaha.. szczegół czy oni wiedzą o co w ogóle mi chodzi ? Wyszła jakaś aktualizacja ponoć na tego funshita i wszystko się powaliło .... Próbowałem wszystkiego natknąłem się na temat na tym forum ze niby bright zobaczymy gadałem z monterem elmo że mi może załatwi takie cuś spróbuje jeszce tego sposobu na starym adsl 20MB/s to działało i był NAT otwarty nawet a tu dupa ........ Czy jest ktoś mi w stanie doradzić czy warto kupić np. ASUS DSL-AC56U 802.11ac VDSL/ADSL.. i inwestować kasę czy będzie to działać i będzie nat otwarty bo teraz to sam nie wiem w co wierzyć ... Teoria nie idzie w parze z praktyką albo ci co tam siedzą w tym BOK to studia za jaja maja pokończone .... Bo nie wiedzą o co mi chodzi nawet pan z elmo nie słyszał o takim czymś że można sobie wpisać przed loginem do Neostrady BEZ_OCHRONY- i jest to jakiś niby sposób który mi pewna pani na infolinii doradziła wpisać wpisałem ale wraz jest to samo porty po blokowane ... wyłączałem też zaporę Windowsa nawet ale też nic to nie dało.... Może jeszcze ktoś zna jakąś magiczną komendę a może warto kupić ten router ?ASUSUA bo znalazłem filmik i też podobna sytuacja ale na asusie to gadało tylko że to był nie co inny asus. Dodam że speedtest wykonany na ps4 niczym nie odzwierciedla prędkości deklarowanej przez Orange nie raz nawet pokazuje 7MB/s żałosne
http://www.speedtest.net/pl/results.php?sh=7962bbd0d85834e8196fc1048232f1e7&ria=0 |
|
|
|
kobrawerde |
Dodano 15-11-2016 19:08
|

Power User

|
A jak sprawdzasz na laptopie czy porty są zablokowane ( pewnie dedykowane serwisy internetowe do tego celu ) .... Ja miałem taki problem z wymienionym routerem TC 7200 na modemo / router Ubee który po przestawieniu w opcję tzw bridge stawał się właśnie modemem i miał właśnie być "przezroczysty" nie blokować portów. I w sumie tak jest tylko oprócz przekierowania portów musisz jeszcze włączyć jakiś program który na tym porcie pracuje i wtedy dopiero na serwisach internetowych wyświetla iż port jest otwarty... inaczej lipa ...zawsze będzie pokazywało że jest poblokowane .... i to wszystkie porty :-)
Netgear R7000 - FreshTomato Firmware 2024.3 K26ARM USB AIO-64K
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
|
|
|
|
need_password |
Dodano 16-11-2016 10:59
|

User

|
Oddaj im ten router, bo płacisz za niego dzierżawę miesięcznie (chyba 1 zł). Kup sobie DGT VDSL FG4B uzywany na allegro i on sie pięknie przestawia w tryb bridge.
Asus RT-AC56U
Netgear R7000
Asus RT-N10U
Tenda N60
Linksys WRT54G
|
|
|
|
ufoludekcrezy |
Dodano 19-11-2016 00:54
|

User

|
Problem rozwiązało uciążliwe dzwonienie i zgłaszanie nie należycie wykonanej naprawy porty po interwencji wyżej zaczęły działać  |
|
|
|
majkel152 |
Dodano 19-11-2016 11:27
|

OL Maniac

|
ja na Twoim miejscu bym zapytał czy nie podpili by cie światłowodem skoro mają tak blisko onu
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło 
|
|
|
|
ufoludekcrezy |
Dodano 22-11-2016 09:35
|

User

|
Cytat majkel152 napisał(a):
ja na Twoim miejscu bym zapytał czy nie podpili by cie światłowodem skoro mają tak blisko onu
Myślisz że nie chciał bym Nawet bym sam przekopał (^^) Ale to nie jest takie proste w ramach przeprosin dostał -30zł do abonamentu. No i o dziwo spróbuje jeszcze w tego Bridge postawić to może ps4 będzie miało NAT open bo mimo odblokowania portów mam NAT średni.
Wiem co mówię bo i tak dzięki mnie doposażyli szafę ONU do karty VDSL jak napisałem pismo do Skierniewic nie obyło się bez potrzeby podwójnej prośby oraz zebrania kilku podpisów. Nie wpuszczają drzwiami to trzeba oknami . Szkoda że to się tak nie da tego świtał pociągnąć .. Samemu...a do szafy mam 150m |
|
|