Planuję założyć sobie łącze 900Mbit symetryczne (no takie akurat teraz robią w mojej wsi).
Na sprzęcie dostawcy nie zamierzam polegać. bo nawet jeśli będzie to dobry sprzęt i będzie miał bardzo bogate oprogramowanie, to oczywistym jest, że oprogramowanie to nie daje gwarancji bezpieczeństwa i prywatności. I to nie tylko w ruchu zewnętrznym, ale także w ruchu LAN (bo przecież Router ma dostęp do tego co się dzieje w LAN).
Potrzebuję się zorientować czy mój EA6900 da radę zbliżyć się do tej prędkości (CTF?) czy może są jakieś routery pod Tomato które mają lepsze parametry ? Jakiś Netgear czy Asus ?
Mialem Netgear R7000 z tomato i na laczu 940/60 z wlaczonym CTF i wylaczonymi wszystkimi uslugami potrafil osiagnac na speedtescie 940, natomiast po kilku odpaleniach chyba nastepowal throttling i kolejne powtarzalne speedtesty dobijaly tak do 700-800mbit.
Jezeli mowimy wiec o symetryku i jednoczesny up/dl 900 w obie strony no to oczywiste jest ze nie da rady, ale tak zeby chwilowo pociagnac te 900 to ledwo ledwo
do takiego lacza to musisz poczekac na @pedro i FT dla nowych routerkow
alternatywa to mini PC z X portami LAN np cos takiego https://www.amazon.pl/Firewall-Applia...1&th=1 i na tym postawic openWRT czy OPNsese/pfSense itp tylko aby to nie byla karta sieciowa i225 a i226
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
Cena za ten światłowód ma być £25 w kontrakcie na 18 miesięcy - co jest połową ceny konkurencji lecącej po kablu. Zresztą oni też się reklamują światłowodem i 900mbit - może więc też zmieniają technologię z kabla na światłowód. No ale jak mówię biorą 2x więcej i nie mają symetryka. Za £25 to u nich mógłbym mieć może ze 100mbitów.
Dostawca który instaluje światłowód ma ciekawy system. Na ścianie instaluje fibrebox który jest po prostu modemem światłowodowym i to jest zainstalowane przez inżyniera.
Oczywiście oni dają do tego zwykły modem DSL (jakiś sagem czy coś), ale każdy użytkownik może po prostu go zastąpić czym chce. Czyli po prostu bajka - nie trzeba niczego kombinować, nie trzeba płakać, że nie ma opcji modemu w oryginanym routerze, nie trzeba szukać alternatywnego modemu, po prostu super.
Jedyny problem jest taki, że jeszcze nie podłączają w mojej lokacji. Dopiero postawili słupy. swoją drogą to też dość dziwne - światłowód napowietrzny, no ale tak właśnie tu będzie - mam wbity wielki drzewiany osmołowany słup przed domem który czeka na okablowanie.
na cos takiego to trzeba nowy temat zalozyc. ja juz do tego FT nie uzywam. rozumiem ze masz ustawione 2 WAN. WAN i WAN6 tz 2 konfiguracje PPPoE.
PanRatio
09-09-2023 22:15
Używa ktoś FreshTomato ze światłowodem Orange i zewnętrznym ONT? Udało się wam odpalić jednocześnie IPv4 i IPv6?
majkel152
24-08-2023 20:37
@ovner - przy tandemie pfsense router + openwrt ap to nie ma sensu już...
ovner
23-08-2023 18:20
Czy na horyzoncie widać już oznaki FT dla TUF-AX5400 ?
pedro
18-08-2023 10:35
No cóż, trudno. To nie sprawdzimy co jest nie tak.
Adooni
12-08-2023 18:57
ale sprawdizlemjak nie zmieniam ustawien LTE jak pasmo LTE np to wszystko jest ok jak zmienie to reboot nie pomaga i nie pobiera dzierzawy. power Off dziala. Niestety nie mam juz dostepu do routerka
Adooni
12-08-2023 18:54
@perdo nic nie dotarło cos musiał wyciać nawet nie mam w span u siebie i w necie na poczcie WP
pedro
10-08-2023 13:16
@Adooni: czytałeś maile ode mnie?
tkski
26-07-2023 17:36
Cześc, posiadam FreshTomato
Version 2021.2 on Asus RT-AC68R/U , czy da się na tym ustawic filtrowanie na danym IP okreslonych adresów stron?