Polecenia dotyczące montowania karty umieściłem w (/mnt/mmc/)
/etc/init.d/custom-user-startup (łącznie z &)
Następnie zainstalowałem parę pakietów na karcie, m.in. serwer ftp (vsftp).
Zrobiłem dowiązanie symboliczne konfiguracji serwera z /mnt/mmc/vsftpd.conf do /etc/vsftpd.conf
oraz /etc/init.d/vsftpd do /etc/rc.d/S99vsftpd
I generalnie jak z palca uruchomię dowiązanie S99vsftpd serwer prawidłowo się uruchamia. Ale jeśli zrobię restart serwer ftp nie jest uruchamiany . Nawet wtedy gdy umieszczę odp. linijkę w /etc/init.d/custom-user-startup.
Wszystkie operacje dotyczące uruchomienia karty wykonywane są dużo wcześniej niż start serwera ftp. Mimo to nic z karty lub dotyczące karty przy starcie nie chce się automatycznie wykonać (np. podmontowanie zasobu samby do katalogu na karcie) - muszę to wszystko po uruchomieniu serwa wykonywać samemu, ręcznie.
Generalnie po instalacji pakietów na karcie aby były widoczne trzeba zmodyfikować odpowiednie zmienne środowiskowe (np. PATH). I wszystko działa...prawie.
Prawie ponieważ zmienną PATH można zmodyfikować automatem w pliku /etc/profile i wszystko będzie ładnie działać lecz...po zalogowaniu się - plik ten jest wtedy intrepretowany. I dlatego podczas startu pakiety zainstalowane nie są widoczne, ponieważ zmienna PATH ma std. wartość, czylibin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin, i w tychże katalogach szuka, w tym przypadku, programów. A przecież programy zainstalowane na karcie są w innym miejscu...
...więc żeby wszystko działało to można to zrobić na 3 sposoby (wg mnie):
1. Wcześniej zmienić 'gdzieś' zmienną PATH. Gdzie? Nie wiem. Może gdzieś jest to ładnie ukryte lecz ja raczej obstawiam za źródłami.
2. W skryptach startowych podawać pełną ścieżkę dostępu do programu, npmnt/mmc/sbin/mount.cifs //mle /mnt/cifs (lecz tutaj działa w nielicznych przypadkach - np. w tych, w których nie są potrzebne biblioteki)
3. Zrobić odpowiednie linki symboliczne. Np.:
ln -s /mnt/mmc/sbin/mount.cifs /sbin/mount.cifs
Dzięki temu można pozbyć się:
- wpisywania pełnych ścieżek do skryptów
- problemu z bilbiotekami
- plikami konfiguracyjnymi
- itd.
Jest jedno ale. Żeby to działało to po każdej instalacji pakietu trzeba zrobić dowiązania. Ręczne wykonywanie tego może być żmudne więc właśnie kończę skrypt, który automatycznie zrobi odpowiednie dowiązania.
Oczywiście aby to wszystko działało trzeba o wiele wcześniej włączyć obsługę karty oraz ją podmontować.
Jest też zmienna do bibliotek ale ona podobnie zachowuje się jak wcześniej wspomniana zmienna PATH...
sprawdz /etc/preinit
a zmienne mozesz przeciez ustawic poleceniem export (chocby po prawidlowym zamontowaniu karty), sprawdzisz mozesz poleceniem set - zobaczysz jak sie nazywa zmienna path dla bibliotek
Ach..zapomniałem o export...z preinit całkiem możliwe, że będzie działać. Ale i tak to wszystkiego nie załatwi, np. pliki konfiguracyjne, biblioteki w podkatalogach itd. Napisałem skrypcik - na razie działa w 100%.
Wyślij mi go na umvrnsrnb (mała małpka) lykamspam.pl
Z góry dzięki
Pozdr.
LaSu
[quote]Meloniki napisał/a:
Jest jedno ale. Żeby to działało to po każdej instalacji pakietu trzeba zrobić dowiązania. Ręczne wykonywanie tego może być żmudne więc właśnie kończę skrypt, który automatycznie zrobi odpowiednie dowiązania. Edytowany przez lasu dnia 20-03-2008 14:17
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
tamtosiamto
23-09-2025 20:10
Mam rtax82u z merlinem, probuje zainstaowac Download master i mam info, zeserwer zdalny nie odpowiada. Sprawdalem przez kika dni i bz.
Maniek91PL
15-05-2025 19:35
witam! było coś gdzieś o obsłudze asus mesh w tomato moze? chętnie bym przetestował u rodziców
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa