01 Maja 2025 20:14:40
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Router do światłow...
· r6400v2 bład przy u...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· Netia IPv6
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Ubiquity Edgerou...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
· Pojemniki na FreshTo...
· [K] Obudowę Kompute...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Router do świat... [6]
· r6400v2 bład prz... [3]
· [sprzedam] Asus R... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.218.245.163
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » TP-Link
 Drukuj wątek
TP-Link TL-WR1043ND - podział łącza
HPTD
Witam. Mam w domu 2 komputery (jeden mój drugi ojca). Za niecały miesiąc kończy mi się umowa z obecnym dostawcą neta (radiówka) i chciałem przejść na Vectrę (tylko ten dostawca wchodzi w grę u mnie).
Między dwoma komputerami internet będzie szedł po kablu a nie przez wifi ponieważ między jednym komputerem a drugim jest spora odległość (do tego 3 ściany) i może być problem chyba z zasięgiem w dodatku nie chcę kupować dwóch kart 802.11n bo taniej mi wyjdzie kupić te 30m skrętki...

internet będzie 16Mb w dzień 24Mb w nocy

W planie mam zakup TP-Link TL-WR1043ND i wgranie OpenWRT jednak zanim zamówię router:
1. Potrzebowałbym informacji jak przeprowadzić taki upgrade softu.
2. Do podziału łącza służy z tego co wyczytałem plugin Wondershaper czy ktoś wie jak się go wgrywa i jak go skonfigurować aby na 2 komputery było podzielone pasmo

Najlepiej by było jakby ktoś zrobił instrukcję krok po kroku ( w dodatku ze screenami) jak wygląda proces upgradeu, instalacji pluginu oraz konfiguracji.

To że OpenWRT nie posiada GUI mnie nie odstrasza... wystarczy mi dobry tutorial (po polsku bo nie chcę uwalić routera)

hermes-80
Wszystko co potrzebujesz jest na portalach:
www.eko.one.pl
- http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd
www.openrouter.info
Tutaj też było kilka razy opisane, a funkcja szukaj nie boli, i to nie prawda, że OpenWRT nie ma interfejsu graficznego - bo posiada i to kilka, a najciekawszy według mnie to Gargoyle.
Edytowany przez hermes-80 dnia 08-07-2011 00:37
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

HPTD
Co do instalacji owszem znalazłem info... trochę mam "stracha" instalować bo boję się ze uwaliłbym router...
Jednak co do shaperda nic nie znalazłem

hermes-80
Z tego co widzę Gargolye ma już graficznie zaimplementowane możliwość podziału łącza.
https://picasaweb.google.com/openrout...directlink
Zaopatrz się w kabelek do portu szeregowego Wink .
Setka na odwagę Wink i do ataku heheh.
Edytowany przez hermes-80 dnia 08-07-2011 01:08
Netgear WNR3500L v1

HPTD
kablek do portu szeregowego?? czyli takie coś?? Allegro: http://allegro.pl/konwerter-usb-rs232-jtag-sam-napraw-router-openwrt-i1703703111.html czy może chodziło o zwykły usb...

a co do tego wondershaper coś masz?? wiesz gdzie to znaleźć i jak zainstalować??ewentualnie jakiś inny plugin do dynaminego podziału łącza...

hermes-80
http://allegro.pl/konwerter-ft232-usb...ml#gallery
Takie coś na napięcie 3,3V i instalacje przez Bootloader opisane na eko.one.pl

Co do dynamicznego podziału to nie pomogę bo nigdy nie miałem OpenWRT - Bazuje na Tomato Wink
Netgear WNR3500L v1

HPTD
hehe teraz to dowaliłeś... a nie można przez www instalować??

nie będę się bawił w lutowanie tego do routera bo na bank coś zwalę xD soft jeszcze wgrać mogę ale nie lutować USB

TF
@HPTD
Tak, soft wgrywasz normalnie, przez www (jeśli z oryginalnego firmware, to wersja "factory" ).
hermes-80 pisał o wgrywaniu przez bootloader w kontekście kabelka (bo do tego ten kabelek jest potrzebny). Ale to tylko w przypadku nieudanego flashowania (to znaczy, nic nie stoi na przeszkodzie by stosować tę metodę za każdym razem, tylko po co).

Osobiście też polecam Gargoyle (w szczególności wersje by obsy lub by arteq).

Co do podziału pasma, to nie robiłem tego nigdy (bawiłem się jedynie QoSem z Gargoyle) - polegam na dobrym zachowaniu użytkowników Wink. Na podstawie tego poradnika powinno się to dać zrobić (tylko dla klasy zamiast ograniczenia górnego ustawiasz np gwarantowane pasmo i tak dla każdego użytkownika)

HPTD
hmm dzięki czyli jak przez www da się wgrać to widzę żę to nie jest nic trudnego Pfft jeszcze graficzny Gargoyle... panowie bardzo mi pomogliście dzięki Wink

hermes-80

Cytat

hermes-80 pisał o wgrywaniu przez bootloader w kontekście kabelka

Tak, miałem na myśli sytuacje po uwaleniu routerka bo twój wcześniejszy link z allegro odnosił się do sweterków, a nie do USB -RS232.
A metod wgrywania FW masz - do koloru do wyboru licząc się z uwaleniem routerka bo to różnie bywa (dlatego pisałem o zaopatrzeniu się w kabelek i niczego tam nie musisz lutować - bo niektórzy to robią nawet Wink "na siostrę" ).
Netgear WNR3500L v1

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 62

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

115,593,848 unikalnych wizyt