04 Maja 2025 00:30:59
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· r6400v2 bład przy u...
· [S] sprzęt sieciowy...
· Router do światłow...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· Netia IPv6
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Ubiquity Edgerou...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
· Pojemniki na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Router do świat... [8]
· r6400v2 bład prz... [5]
· [S] sprzęt sieci... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.191.31.198
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Ograniczenie czasowe dostepu do internetu
mareksr
A więc pytanie takie jak w temacie czy da się w Tomato ograniczyć internet jednemu użytkownikowi sieci przykładowo do 1 godziny dziennie.
Jęśli się da to proszę o jakąś informacje jak to zrobić.

sapcio2
Np. tak:
images36.fotosik.pl/359/ce25329e5cdb1473m.jpg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

mareksr

Cytat

tylko mi chodzi bardziej o to aby wciagu 24 godzin użytkownik sieci miał dostęp do internetu przykładowo 4 razy po 15 minut da się tak czy do tego już trzeba skrypt

branetre
To tworzysz 4 takie regułki 5:00/5:15 6:00/6:15 itd.

sapcio2

Cytat

branetre napisał(a):

Chyba że koledze chodziło o to że da dostęp na godzinę i tomato samo bedzię liczyło kiedy i ile czasu np. syn korzystał z netu. Max 1 godzina w ciągu dnia. Wink
To się chyba "wyklikać" nie da.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

branetre

Cytat

sapcio2 napisał(a):

Cytat

branetre napisał(a):

Chyba że koledze chodziło o to że da dostęp na godzinę i tomato samo bedzię liczyło kiedy i ile czasu np. syn korzystał z netu. Max 1 godzina w ciągu dnia. ;)
To się chyba "wyklikać" nie da.

To nie zadziała ? iptables -A FORWARD -s 192.168.0.12 -m time --timestart 19:00 --timestop 20:00 -j DROP

192.168.0.12 -adres IP który ma być blokowany od 19:00 do 20:00

Wieczorynka albo necik :D

Marco76
Koledze chyba chodziło o coś, co spowoduje, że jak maluch usiądzie do kompa to dopiero zacznie się liczyć ten dozwolony czas (godzina). W tym układzie o ile się da takie coś zrobić trzeba by korzystać z faktu pojawienia się danego kompa w Device List, czy to po IP, czy po adresie MAC. Dodatkowo trzeba by sprawdzać jakoś ile minęło czasu od ostatniego użycia (czy jest już następna doba, po dacie) i zapisywać, wówczas przy starcie dodawać regułkę czasową od "teraz" plus przykładowa godzina. Minus taki, że nie da się chyba podzielić dnia na części - siadasz i masz godzinę, następna dopiero jutro ;) Wiem jak w Tomato sprawdzić listę podłączonych IP/MAC w danej chwili z konsoli, ale całości chyba nie dałbym rady napisać. Bo bez skryptu faktycznie się nie obejdzie.
Edytowany przez Marco76 dnia 30-01-2013 12:48
[small]Pozdrawiam, Monter
Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

branetre
Można dodać taki łańcuch który będzie blokował IP po przekroczeniu limitu danych.
Czyli np. 1 godzina oglądania neta to średnio x bajtów danych zaś przekroczenie tego x podanego w łańcuchu zablokuje IP Czy to działa w firewall tomato to nie wiem Miałem tak pod debianem

mareksr

Cytat

Marco76 napisał(a):

Koledze chyba chodziło o coś, co spowoduje, że jak maluch usiądzie do kompa to dopiero zacznie się liczyć ten dozwolony czas (godzina). W tym układzie o ile się da takie coś zrobić trzeba by korzystać z faktu pojawienia się danego kompa w Device List, czy to po IP, czy po adresie MAC. Dodatkowo trzeba by sprawdzać jakoś ile minęło czasu od ostatniego użycia (czy jest już następna doba, po dacie) i zapisywać, wówczas przy starcie dodawać regułkę czasową od "teraz" plus przykładowa godzina. Minus taki, że nie da się chyba podzielić dnia na części - siadasz i masz godzinę, następna dopiero jutro Wink Wiem jak w Tomato sprawdzić listę podłączonych IP/MAC w danej chwili z konsoli, ale całości chyba nie dałbym rady napisać. Bo bez skrypt

u faktycznie się nie obejdzie.

Dokładnie oto mi chodzi blokowanie po ściągniętych mega bajtach nie załatwia sprawy

branetre
@shibby

Pytanie do Ciebie :) Dało by się coś w tomato zrobić by to odpalić ?

x.sh

#!/bin/sh

if  [ ! -e CZAS ] then
    USER=`nmap -sP 192.168.0.18 | grep MAC | awk '{print $1 }' | tr -d %`
    if [ $USER = "MAC" ] then
        H=$(date +%H)
        M=$(date +%M)
        HH=$((${H}+1))
        if [ HH = 24 ] then
            HH=00
        fi
        CZAS=$HH:$M
        echo $HH:$M > CZAS
        iptables -I FORWARD -s 192.168.0.18 -m time --timestart $CZAS --timestop $CZAS -j DROP
        iptables -I FORWARD -d 192.168.0.18 -m time --timestart $CZAS --timestop $CZAS -j DROP
    fi
fi

v.sh

#!/bin/sh

if  [ -e CZAS ] then
    grep "^[^#]" CZAS | while read CZAS ; do
        iptables -D FORWARD -s 192.168.0.18 -m time --timestart $CZAS --timestop $CZAS -j DROP
        iptables -D FORWARD -d 192.168.0.18 -m time --timestart $CZAS --timestop $CZAS -j DROP
    done
    rm -f CZAS
fi

*/1 * * * * x.sh
59 23 * * * v.sh

Klient od momentu podłączenia do sieci ma godzinę na przeskrolowanie FB.
Edytowany przez branetre dnia 01-02-2013 07:13

shibby
i tak i nie. W optware jest co prawda nmap ale cos nie bardzo chce dzialac. Trzebaby zmodyfikowac skrypt by inaczej sprawdzal czy klient juz jest. Co do iptables to modul time jest wkompilowany.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Marco76
A powiedzcie mi po kiego grzyba używać nmap żeby stwierdzić czy klient o danym IP/MAC jest podłączony? To już zwykłe polecenie działające bez żadnego cośtam-ware nie wystarczy?

Cytat

ip -t neigh

:)
Edytowany przez Marco76 dnia 01-02-2013 12:10
[small]Pozdrawiam, Monter
Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

shibby
wkoncu to busybox Smile
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

proper
Odkopuje trochę stary temat ale też potrzebował bym ograniczyć czasowo (np:1 godz dziennie) dostęp do internetu dla danego IP albo MAC w sieci lokalnej WiFi.
Ruter na tomato 140. Da się już jakoś ustawić?

kobrawerde
Może jakiś skrypt np. sprawdzający czy dany adres IP jest podłączony do netu ( ja korzystałem kiedyś z paru skryptów które po włączeniu lapka sprawdzały IP że jest podłączony i wtedy wysyłany był sms o treści : uwaga intruz :-)
U Ciebie po wykryciu IP kompa trzeba by tylko jakiś licznik po którym zostanie zablokowany internet dla tego IP ....

#!/bin/sh
server="172.16.0.164";
data=`date "+%H:%M"`
msg="Komputer%20$server%20UWAGA INTRUZ !!!%20o godz.%20$data";
    ping -c 1 172.16.0.164 >/dev/null
    if [ $? = 0 ] then
curl -S -d "user=xxxxxxx&pass=xxxxxxxxxx&type=sms&number=48xxxxxxxxx&text=$msg&from=nadawca" api.mobitex.pl/sms.php > /dev/null
fi
exit
exit

Edytowany przez kobrawerde dnia 09-09-2017 21:17
Netgear R7000 - FreshTomato Firmware 2024.3 K26ARM USB AIO-64K
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite

proper
Potrzebuje cos takiego ustawic zebym nie musial pilnowac dziecka ze buszuje w internecie na tablecie za dlugo. Moze jakas siec dla gosci. Jak sie nie myle cos takiego widzialem na Fritzbox-ie ze trzeba bylo wpisac bodajrze 6 cyfrowy kod i wtedy mozna bylo sie zalogowac do sieci goscinnej na 45 min, po uplywie tego czasu pytalo o 2 (nastepny) kod jak nie to koniec buszowaniaSmile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 64

· Użytkowników online: 1
pedro

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

115,825,476 unikalnych wizyt