14 Sierpnia 2022 08:52:49
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Wstęp do migracji z...
· Konfiguracja vlanów...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· VLAN na podstawie MAC
· Asus RT-AX86U i WPA3
· [SOLVED] Przechwytyw...
· Asus 4G-AC68U
· TP-link EAP245
· S1200V3RP
· ER-X + AC PRO + Toma...
· [S] Unifi switch US-...
· Wireless Client bez NAT
· Jak to skonfigurowac...
· Asus RT-ac68u i prę...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· [HOWTO] Link Aggrega...
· VPN TAP Tomato Nie d...
· [S] Sprzedam EdgeRou...
· Asus RT-AC56U mod to...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [702]
· [MOD] FreshTomato... [380]
· Wstęp do migracj... [52]
· Asus RT-AX86U i WPA3 [7]
· Konfiguracja vlan... [3]
· VLAN na podstawie... [2]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [149 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [209 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [13 głosów]

Ogółem głosów: 403
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.200.171.74
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
RT-N18U - ARM z jednym radiem
maciej2
USB 3 v 2 sprawdzisz po transferach.
ASUS RT-AC66U v B1 - Asuswrt-Merlin
ASUS WL-500gP v2 - FreshTomato
 
joseph
Transfery sa niemal takie same na usbb 2.0 i 3.0
 
maciej2
I tak nie osiągniesz prędkości usb 3.0 bo w routerach to pic na wode...
ASUS RT-AC66U v B1 - Asuswrt-Merlin
ASUS WL-500gP v2 - FreshTomato
 
yazzoo
Koledzy czy w tym Asusie nie ma problemów z stworzeniem JFFS?
 
shibby
tak jak pisałem Tobie w pw, ilekroć ja testowałem ten router to JFFS działał. W najnowszych wydaniach zwiększyłem nawet jego rozmiar z 32MB to 64MB.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
sylweku
Panowie,
Ktoś używa może tego routera z tomato wraz z modemem e3372 jako łącza podstawowego a nie backup?
Zarówno wcześniej, tzn przed implementacją WAN=4G/LTE w tomato, jak i teraz mam problem z prawidłową pracą tych dwóch urządzeń. O ile strony internetowe chodzą bez większych problemów o tyle gra w fife na PS3 lub używanie odtwarzacza sieciowego przyprawia o zawrót głowy.
Połączenia są zrywane i za chiny ludowe nie wiem dlaczego.
Podobna sytuacja jest z modemem ZTE MF823.

za wszelkie pomysły będę wdzięczny.
 
goldi11
Hej Shibby,
pracujesz coś nad poprawą transferów z usb? Może uda się osiągnąć coś zbliżonego do oryginalnego oprogramowania?
 
Adooni
lol przeciez wyydajnosc w oprogramowaniu ori i tomato USB3.0 jest podobna

przeciez ograniczeniem jest moc procka wiec jak Ci nie starcza to trzeba kupic router z mocniejszym prockiem Smile
UPC 300/25 Mb/s + Connect Box(bridge)
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 22.1.6-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint
 
goldi11
ok, to wydaje sie logiczne, ale jak zobaczysz na pierwszą stronę to są tam testy tego routerka. Możesz zobaczyć że na oryginalnym sofcie transfery to około 28\27 a na tomato 22\18
Jest to spora różnica.
 
Boczek
W tym routerze podłączenie modemu 3G takiego jak Huaweii E3131h-2 z antenką 3G można tylko w przedni port. W tylny tylko z przedłużaczem USB bo za blisko jest do wtyczki zasilacza. Bez anteny 3G modem zmieści się z tyłu.
EdgeRouter X: EdgeOS
RT-AX65U: AsusWRT
EA6900: tbd
EA6350: tbd
 
lobo
Witam,

Mam problem z tym routerem, tzn. poruszanie się po webGUI to istna udręka, strona się ładuje ale brakuje części treści, albo w ogóle się nie ładują poszczególne zakładki, dopiero jak odświeżam po kilka/kilkanaście razy stronę to udaje się, że w końcu wskoczy cała zawartość. Miałem tak na sofcie oryginalnym asusa więc przeszedłem na TOMATO (najnowsza wersja) i dalej jest to samo. Czy ktoś ma/miał podobnie? Czy mój router ma jakąś wadę?

Jakby co to instalowanie robiłem zgodnie z instrukcją, po instalce czyściłem 2 razy NVRAM.
Wifi chodzi i po lanie też internet śmiga.
Co zauważyłem też, to jak serfuje po webGUI to mam na łączy utracone pakiety albo opóźnienia.
 
waldop
@up
Po wgraniu Tomato, czyszczenie nvram czekasz 5 min i koniecznie restart przed dokonywaniem zmian. Jaka przeglądarka? Masz blokadę skryptów? Zmień przeglądarkę ew. odinstaluj pakiet zabezpieczający tzn. antywirus i zaporę. U mnie swojego czasu miałem podobne objawy. Winna była nowa wersja Opery (chrome). Zainstalowałem Operę 12.17 i wszystko działa błyskawicznie.
Edytowany przez waldop dnia 19-05-2015 20:27
=================================
R7000 freshtomato 2020.2 K26ARM USB AIO-64K (THX)
APC Back-UPS Pro 1500VA + BR24BPG
2x Planet WGSW-24040 LACP 2Gb/s
EMC IX4-300D RAID 5 4x2Tb LACP 2Gb/s
Netgear WNDR 4700 @shibby
Alienware Aurora Xeon X5670@4.2Ghz
 
lobo

Cytat

waldop napisał(a):

@up
Po wgraniu Tomato, czyszczenie nvram czekasz 5 min i koniecznie restart przed dokonywaniem zmian. Jaka przeglądarka? Masz blokadę skryptów? Zmień przeglądarkę ew. odinstaluj pakiet zabezpieczający tzn. antywirus i zaporę. U mnie swojego czasu miałem podobne objawy. Winna była nowa wersja Opery (chrome). Zainstalowałem Operę 12.17 i wszystko działa błyskawicznie.


Używam firefoxa, blokady skryptów raczej nie mam, przynajmniej nic o tym nie wiem Wink antywirus i firewall raczej problemów nie robią. Teraz zrobiłem jeszcze raz reset routera i zaczęło szybciej chodzić. A propo czyszczenia nvramu, to procedura jest taka, że wyłączam router, przyciskam przycisk resetu i go trzymając włączam router - po kilku sekundach zaczyna mrugać dioda zasilania co wyczytałem oznacza, że router znajduje się w trybie ratunkowym. I wtedy wyłączam router czy zostawiam go z tak mrugającą diodą i loguje się?
 
waldop
Z tym przyciskiem to raczej przywracanie ustawień fabrycznych lub tftp. Czyszczenie nvram masz w opcjach gui lub konsoli.
=================================
R7000 freshtomato 2020.2 K26ARM USB AIO-64K (THX)
APC Back-UPS Pro 1500VA + BR24BPG
2x Planet WGSW-24040 LACP 2Gb/s
EMC IX4-300D RAID 5 4x2Tb LACP 2Gb/s
Netgear WNDR 4700 @shibby
Alienware Aurora Xeon X5670@4.2Ghz
 
lobo
Przy okazji to mam pytanie czy Wam także tak długo router reebotuje? Po wybraniu tej opcji pokazuje się okienko z odliczaniem ok 90 sec. ale po tym czasie router nie działa tzn przynajmniej WIFI jeszcze kolejne 90 sec co w sumie daje czas 3 min na reebot i pojawienie się sieci wifi.
 
Steel_Rat
Tu był poruszany temat startu RT-N18U
[url]
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=19159
[/url]
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
donkarleone83
ostatnio poruszany był ten temat ,3 minuty tak ma byc
 
waldop
Ja dla spokoju czekam 5 min. Pinguję cały czas.
=================================
R7000 freshtomato 2020.2 K26ARM USB AIO-64K (THX)
APC Back-UPS Pro 1500VA + BR24BPG
2x Planet WGSW-24040 LACP 2Gb/s
EMC IX4-300D RAID 5 4x2Tb LACP 2Gb/s
Netgear WNDR 4700 @shibby
Alienware Aurora Xeon X5670@4.2Ghz
 
shibby
problem długiego startu został już namierzony i naprawiony. Stosowna poprawka znajdzie się w nowej wersji tomato.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
Jeremi
Witam

Moje pytanie dotyczy testowanego routera: Asus RT-N18U.
Ten wątek zachęcił mnie do kupna Smile

Chciałbym jeszcze zapytać o transfer danych po zestawieniu kanału VPN. Łącze między obiektami umożliwia uzyskanie prędkości do 100 Mbit/s, czy po zestawieniu VPN, ten router umożliwi przesył danych na podobnym poziomie?

Myślę o zastąpieniu wysłużonego WRT 54 GL
(wadą w routerze Linksys jest niski transfer VPN - 4,6 Mbit/s).
Edytowany przez Jeremi dnia 17-06-2015 09:15
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,101
· Najnowszy użytkownik: rdr3e
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
13-08-2022 20:57
nie za wczesnie na przejmowanie sie takimi sprawami? Wifi 6 jeszcze dobrze nie zagoscilo w domach, mozna powiedziec, ze wcale Smile pozyjemy zobaczymy. Najwyzej da sie po 1 apeku na 1 room i git Wink

dziubek
11-08-2022 22:09
Ciekawi mnie jak z przenikaniem sygnału przez przeszkody? https://www.telepo
lis.pl/tech/sprzet
/...y-z-wifi-7

sts
28-06-2022 11:11
Mój wynik po wifi 1.2GB/s (serwer po lan 1GB/s) https://tiny.pl/93
mj2 i szukam jeszcze czegos szybszego (mówimy o wifi)

maxikaaz
28-06-2022 10:50
@sts - nie, to wyniki z kabla. Klientów AC mam kilku, ale chyba wszyscy "jednostrumien
iowi" 80MHz (czyli 433Mbit/s), więc max. po radiu to ok. 200Mbit/s.

sts
28-06-2022 07:48
@maxikaaz Czy takie prędkości masz po wifi?

maxikaaz
27-06-2022 21:54
@sts - https://ujeb.se/tw
XQeW

maxikaaz
27-06-2022 21:42
@sts - u mnie światło 1000/300 obrabia R7000, awaryjnie mam AC56u. R7000 wykręca 930-940Mbit/s, AC56u mniej o jakieś 20-30Mbit/s. Na obydwu FreshTomato i CTF.

kille72
27-06-2022 19:11
Dołączył: 12/02/2007, zauważyłem ze jestem 15 lat starszy... Grin

sts
27-06-2022 13:30
No licze ze kiedys bedzie czyste czyste openwrt na ten sprzet. rdzenie sie nie licza, wazne prekosci po usb i predkosci działania internetu. A jaki router do 400zł byscie polecili? pod swiatło 600?

tamtosiamto
26-06-2022 19:26
dla testu wydac 250zl slabe to jest , jak sie to robi tylko dla rdzeni, skoro tyle jest sprawdzonych alternatyw

54,479,619 unikalnych wizyt