Bardzo proszę o pomoc w wyborze rozwiązania oraz sprzętu.
Obecnie jadę na 10'cio letnim Edimaxie, ale czasy się zmieniają, standardy jak i potrzeby, wiec pora na nową infrastrukturę sieci. Na chwilę obecną wygląda to tak:
po wifi działa u mnie kilka urządzeń (laptopy, tel, drukarka)
po lanie tv, komp
W planach mam zrobienie serwera - myślę tutaj np o podłączeniu jakiegoś dysku do routera ze względu na koszta oraz prostotę..
Niestety jestem laikiem w tym temacie i muszę jeszcze wiele sie douczyć żeby wykorzystać możliwości sprzętu/oprogramowania.
Rozwiązania widzę 2:
1. modem + router np z tomato (posiadam rt-n16 z tomato, więc poniekąd mógłbym go wykorzystać)
2. router xDSL (gdzie x odpowiada za obecny ADSL, ale w przyszłości raczej VDSL, o ile faktycznie prędkości będą realne w moim regionie).
No i tutaj mam dylemat.. - w opcji nr 1 nie wiem słaby punkt to 2 urządzenia.. z kolei mocnym jest możliwość posiadania tomato czy innego oprogramowania = możliwości ale czy są same modemy xDSL? Chodzi mi głównie o stabilną pracę modemu, bo za asusa jestem pewien..
Opcja nr 2 kusi prostotą działania - kupuje router, podłączam, konfiguruje i zapominam o sprawie.. minus za brak alternatywnego softu.. z kolei interfejs użytkownika w Asusie wydaje mi się przejrzysty i nieskomplikowany..
Jeżeli mogę prosić to wskażcie mi znaczące różnice, których ja nie wymieniłem, chociażby ze względu na brak większych umiejętności wykorzystania tomato na dzień dzisiejszy.
Jeżeli chodzi o fundusze to wolałbym wydać jak najmniej, dlatego raczej będę szukał sprzętu z drugiej ręki, przy czym ostatecznie wolę zainwestować raz a dobrze. Szukając modemu (kompletny brak pomysłu na sprzęt) i routera z możliwościami, jest wiele opcji w różnych kwotach.. biorąc pod uwagę opcję nr 2 wstępnie pomyślałem o:
DSL-N66U lub DSL-N16U (oba mają 2xusb)ostatecznie też DSL-AC68U (zastanawiam się nad pakowaniem kasy w standard AC, gdzie standard ten dopiero wchodzi w życie a urządzenia w domu mam w standardzie N), jakieś inne różnice są?
Bardzo, bardzo proszę o pomoc w wyborze lub wskazanie znaczących różnic obu rozwiązań...
pozdrawiam,
panda.
Połączony z 07 June 2015 00:02:14:
Mały Up, niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, do dziś niczego nie kupiłem a mój obecny Edimax sukcesywnie zdycha.... Dlatego bardzo proszę o pomoc.
Skłaniam się do 1 opcji z poprzedniego postu, kwestia doboru routera to już kwestia tego co za ile dostane.
Najistotniejszą rzeczą na dzień dzisiejszy to jest kupno modemu - wymagam tylko jednego - stabilnej pracy w trybie bridge.. (bo chyba tak muszę go ustawić..)
Co kupić..??? Mam NEO, na dzień dzisiejszy 10M, w przyszłości pewnie więcej jeżeli będzie jakaś rozsądna oferta z ich strony, także fajnie jakby był to modem przyszłościowy.
Edytowany przez panda86 dnia 07-06-2015 00:02
Router ADSL Edimaxa, który jednak się często wysypuje a wifi to totolotek. (ale sprzęt ma ok 12 lat.. więc posłużył godnie). Ostatnim razem jak Dzwonili z oferty z tepsy to chcieli mi wcisnąć SAGEMCOM FAST 2704. Modem nie drogi na rynku wtórnym - pytanie czy jest coś lepszego = co?
Tanim kosztem możesz kupić używany tp-link 8810, 8811 albo 8840 (bez t) lub Asmax AR-901, które są na chipie Broadcoma, dobry na słabe linie. Pracują w adsl2+ czyli 20mbit/s max.
Przestawiasz w bridge i podpinasz Asusa rt-n16.
Ewentualnie nowy Tp-link W8970 - modemo-router z usb, który jest też w pełni wspierany przez OpenWrt, np. kompilacje Obsego. Dosyć fajny uniwersalny sprzęt do adsl, vdsl, 3g-4g, dysk.
Ovislink WL-1600GL @ tomato by Shibby
Tp-link mr3220 @ mifi by Obsy + huawei e3372h mod
Reanimować nie chce.. jakoś wydaje mi się że to mija się z celem, sprzęt relatywnie tani, wiele gratów mogę kupić w używce...
Do tp-linka mam jakiś uraz mam jakiegoś w domu - muszę sprawdzić jaki to model.
N16'tki nie podłącze bo używam jej na mieszkaniu.. Raczej wpadnie N66 albo AC68.
A ten sagecom to syf..? nie ma naprawdę dobrych, stabilnych "tylko" modemów? Macie jakieś inne propozycje? Zakładając że sprzęt kupuję nie na rok i podczas przedłużenia umowy (niebawem) prawdopodobnie wybiorę coś powyżej 20MB/s.
Na adsl nie pociągniesz więcej niż 20mb/s wiec jak będziesz chcial szybsze lacze to będziesz musial wymienić modem. Mozesz jeszcze poszukać Siemens speed stream 4100. Radzi sobie switnie nawet na słabych liniach i dziala w trybie Bridge. Sam takiego uzywalem dosyć długo z tomato.
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.