zmieniam tryb urządzenia na 12d1:1506, ale /dev/ttyUSB* nadal się nie pojawiają. Ktoś z szanownych forumowiczów ma jakieś pomysły?
Połączony z 22 lipiec 2017 14:39:02:
W logach pojawia się nowe urządzenie (wykrywa je hotplug), ale nic z tego nie wynika.
Edytowany przez PiotrC dnia 22-07-2017 14:39
Ten modem działał na wcześniejszych wersjach tomato - na pewno na 123, później jakby przestał działać - nie chciał się łączyć, jak sprawa ma się teraz nie wiem, ja go przerobiłem na Hi-Link w ustawieniach dałem 4G/LTE (pomimo iż to tylko 3G) i działa bez problemu.
Jak widzisz w nowszych wersjach nie działa. W końcu trochę go zmusiłem do działania, ale strasznie na siłę i nie do końca.
1) Wpis w pliku /etc/usb_modeswitch.d/12d1:14fe nie powoduje przełączenia, trzeba to zrobić ręcznie,
2) Nie działające z automatu (trzeba to robić ręcznie przez modprobe usbserial) przypisanie urządzeń /dev/ttyUSBx,
3) Błąd w skrypcie sendsms.sh
Zmiana modemu na HiLink wyłącza możliwość wysyłania SMSów, o co mi głównie chodzi. Odebrać SMSa jeszcze mi się jeszcze nie udało, wysłać już tak.
Podrzuciłbyś jakiegoś tutoriala jak podłączać modem 3G/4G do Tomato? Chodzi mi o to, gdzie wpisać PIN itp.
Przy okazji, jest jakiś tutorial Dual WAN?
Edytowany przez PiotrC dnia 22-07-2017 19:25
Jeżeli usb_modeswitch nie powoduje właściwego przełączenia modemu a wcześniej to działało, to pisać do nich na stronie że skopali konfig w nowszych wersjach.
Jak poprawią to przy wydawaniu nowej wersji tomato przez @kille72 będziemy już mieli to działające.
Może zanim zrobimy duże halo, to wstaw tutaj log z restartu (po halt + start) routera z podłączonym modemem w trybie 3G i drugi w 4G, z usuniętymi wrażliwymi danymi.
Najlepiej na forku @kille72 2017.2
pedro napisał(a):
routera z podłączonym modemem w trybie 3G i drugi w 4G
Chyba nie bez powodu prosiłem o tutka do dual wana. Modem mam po prostu podłączony, zaptaszoną obsługę modemu 3G w USB/NAS i tyle. Nie ustawiałem ani 3G, ani 4G, bo nie mam gdzie (Internet mam po kablu). Być może tu jest problem.
Chyba jednak jest nie ten teges z modeswitchem, bo w tym wątku facet opisuje coś bardzo podobnego (z podobnym modemem Huaweia) - i to prawie dwa lata temu.
Cytat
pedro napisał(a):
wstaw tutaj log z restartu (po halt + start) routera z podłączonym modemem w trybie 3G i drugi w 4G, z usuniętymi wrażliwymi danymi.
OK, ale to w przyszły weekend, bo przez cały tydzień nie ma mnie w domu.
Do tego czasu, proszę, wklej linka do jakiegoś tutka Dual WAN, żebym to zrobił jak trzeba.
Co do dualwan, to myślę że przeszukanie forum zwróci Ci sporo wyników.
Natomiast jeśli chodzi o testy/logi: ustaw tylko i wyłącznie _jeden_ wan i to na tym modemie, a następnie ustaw modem jako 3G i zrzuć log a potem 4G i to samo.
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.