05 Października 2023 01:40:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· ASUS RT-AX86U Pro - ...
· OpenVPN bez p. 80
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Jak przenieść zmie...
· Czy tak może dział...
· Asus RT-AC68u
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Jakie serwery adbloc...
· Multiroom N z wykorz...
· nadajniki 5G w UK
· Media Konwerter
· QNAP TS-664 4GB Gwar...
· [S] Qnap TVS-675
· Zarządzanie antenami
· loco m5, nie wyrabia...
· [S] Synology Ds220j
· Unifi AP AC PRO konf...
· Program do zdalnego ...
· [S] EdgeRouter ER-12...
· OpenVPN i statyczny IP
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [832]
· Jak przenieść z... [37]
· OpenVPN bez p. 80 [1]
· ASUS RT-AX86U Pro... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [150 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [213 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [14 głosów]

Ogółem głosów: 411
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
35.175.191.46
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Serwer DNS w tomato
pumek
Próbuję ustawić serwer DNS na R600v2 i mi nie wychodzi. Od początk, jako główny router jest asus ax55, jako drugi R6400. Ruterki są w jednej puli. Chciało by się skorzystać z możliwości tomato i mieć blockera reklam i szyfrowanie DNS i nie potrafię to poustawiać. Jeśli postawie adguarda na malinie to serwer na nim działa ale nie potrzebna mi w tej chwili malina tylko na dns. Zakładam że na asusie ustawiam dobrze. Jak miałem r64000 jako główny router to blokowanie reklam działało.
Na asusie ustawiam serwer DNS na ip r6400 i dupa brak internetu.
 
qrs
też z tym walczę ;)

moja konfiguracja:
router R7000 na IP 192.168.0.10 (Basic > Network > WAN0 DNS 192.168.0.11)
pihole raspbbery pi na IP 192.168.0.11

Wszystkie urządzenia poza IoT korzystają z tego DNS, niestety odkurzacz, gniazdka i żarówki sterowane nie. Przeszkadza mi to bo łączą się z czymś co śledzi statystyki itp. i nie mogę tego zablokować.

próbowałem w Administration > Scripts > Firewall ustawić


iptables -t nat -A PREROUTING -s 192.168.0.10/24 -p udp -m udp --dport 53 -j DNAT --to-destination 192.168.0.11
iptables -t nat -A PREROUTING -s 192.168.0.10/24 -p tcp -m tcp --dport 53 -j DNAT --to-destination 192.168.0.11
service iptables restart

lub


iptables -t nat -A OUTPUT -p udp --dport 53 -j DNAT --to 192.168.0.11:53
iptables -t nat -A OUTPUT -p tcp --dport 53 -j DNAT --to 192.168.0.11:53
service iptables restart

i w obu przypadkach nie działa, myślę że jestem blisko i to kwestia poprawności składni i IoT odziedziczą mój DNS zamiast domyślnego swojego 8.8.8.8 ;)

Możesz popróbować w ten sposób i może trafisz jak to należy ustawić ;)
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Dzień dobry,
nie będę zakładał nowego tematu bo sprawa dotyczy konfiguracji freshtomato do połączenia z pi-hole. Walczę trzeci dzień i nie potrafię tego ustawić.
Sprzęt to router Asus RT-N15U, pi-hole na rpi4, gdy ustawię:
Basic > Network > WAN0 DNS >Manual 192.168.1.3 (adres pi-hole) to mogę łączyć się z lokalnymi urządzeniami natomiast brak dostępu na zewnątrz a zapytania w pi-hole rosną jak dług publiczny.
Kolego @qrs proszę napisz jak ty to ustawiłeś, że tobie to działa (nie piszę o IoT)?
 
qrs
w Advanced > DHCP/DNS > Dnsmasq Custom configuration* ustawiłem tylko

dhcp-option=tag:br0,6,192.168.0.11 
(adres pi-hole)

jan49 napisał:

zapytania w pi-hole rosną jak dług publiczny

wyłącz Intercept DNS port bo pewnie masz włączone

* - DHCPC Options nie przyjmuje opcji
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Serdeczne dzięki za odpowiedź.Smile
Wpis dhcp-option=tag:br0,6,192.168.1.3 to było to! Dzięki raz jeszcze.
Proszę jeszcze jak możesz napisz mi bo chyba namieszałem wcześniej kombinując jak masz ustawione całe Advanced > DHCP/DNS >
bo coś mi na raspberry pi-hole nie blokuje reklam. I czy w pi-hole masz klienta "localhost 127.0.0.1"? Bo w moim przypadku to generuje największy ruch.
 
qrs
mam

Cytat

127.0.0.1 00:00:00:00:00:00
virtual interface lo localhost
ale nie generuje ruchu, pojedyncze strzały jednak występuję, kilka w ciągu dnia.

DHCP server enabled masz wyłączony? Ja tak.

jan49 napisał:

jak masz ustawione całe Advanced > DHCP/DNS >
bo coś mi na raspberry pi-hole nie blokuje reklam


zobacz w załączniku
qrs załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez qrs dnia 10-09-2022 15:17
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Wszystko przydziela router pi-hole ma tylko blokować.
Napiszę tak udało się zrobić konfigurację po twojej radzie. Wszystkie urządzenia w sieci teraz mają blokadę.
Na jednym z klientów:
-$ nslookup pi.hole
Server: 192.168.1.3
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole

Name: pi.hole
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole
Address 2: fe80::b4ee:37ae:6b63:6b49 pi.hole

-$ nslookup facebook.com
Server: 192.168.1.3
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole

Name: facebook.com
Address 1: 0.0.0.0
Address 2: ::

Zapytania już nie szaleją można powiedzieć jest normalnie. Jedynie dla samego RPI na którym teraz piszę pi-hole nie blokuje.
W /etc/dhcpcd.conf zrobiłem wpis static domain_name_servers=127.0.0.1, ale nic to nie dało.

~ $ nslookup pi.hole
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53

Name: pi.hole
Address: 127.0.0.1
Name: pi.hole
Address: ::1
 
qrs
ja jeszcze wyłączyłem IPv6 na DNS mimo, że mam swój zew.
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Dziękuję kolego za wsparcie.
 
chans
Trochę odkopuję temat: walczę od nie dawna z tematem Netia+tomato+pihole na docker.
PiHole lata na doker, który ma statyczny IP i rozmawia z Tomato. Router posiada następujące wpisy:

Cytat

dhcp-option=tag:br0,6,10.xx.xx.xx


W firewall (chodzi o to aby wszystko przelatywało przez PiHole, nawet jak ma zaszyte własne DNS):

Cytat

iptables -t nat -I PREROUTING -i br0 -p tcp ! -s ipPiHole--dport 53 -j DNAT --to IpPiHole
iptables -t nat -I PREROUTING -i br0 -p udp ! -s IpPiHole --dport 53 -j DNAT --to IpPiHole


Od momentu przejścia do Netii, musiałem zmienić konfigurację WAN w routerze na PPoE. W sekcji WAN wpisany był adres IP LAN PiHole. Niestety podczas zmiany adresu IP WAN traciłem połączenie z internetem, dokładniej lokalny serwer DNS obsługiwany przez PiHole (z wsparciem DoH) przestawał odpowiadać i nie było reakcji na próby wejścia na jakąkolwiek stronę. Dopiero restart docker z PiHole rozwiązywał problem. Obejściem okazało się ustawienie DNS WAN na 1.1.1.1 (czyli DNS zewnętrzny), ale w tym przypadku PiHole w logach widział zapytania tylko z routera a nie od konkretnego urządzenia. Obecnie ustawiłem 2 adresy w DNS: PiHole oraz DNS Zewnętrzny - teoretycznie jest poprawa bo nie zauważam odcinana od internetu, w logach PiHole część zapytań widać od konkretnego urządzenia, ale nie jest to idealne.

Co w tej konfiguracji jest nie tak? Mając UPC nie miałem tego typu problemów więc wnioskuję, że jest to jakoś związane z PPoE i ustawieniem DNS w sekcji WAN. Czy można ustawić inny DNS dla WAN a inny DNS dla LAN? Moze problem jest w regule IpTables która w momencie zmiany adresu IP Wan wpada w pętlę zapytań?
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 19

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Adooni
09-09-2023 23:00

Adooni
09-09-2023 22:47
na cos takiego to trzeba nowy temat zalozyc. ja juz do tego FT nie uzywam. rozumiem ze masz ustawione 2 WAN. WAN i WAN6 tz 2 konfiguracje PPPoE.

PanRatio
09-09-2023 22:15
Używa ktoś FreshTomato ze światłowodem Orange i zewnętrznym ONT? Udało się wam odpalić jednocześnie IPv4 i IPv6?

majkel152
24-08-2023 20:37
@ovner - przy tandemie pfsense router + openwrt ap to nie ma sensu już...

ovner
23-08-2023 18:20
Czy na horyzoncie widać już oznaki FT dla TUF-AX5400 ?

pedro
18-08-2023 10:35
No cóż, trudno. To nie sprawdzimy co jest nie tak.

Adooni
12-08-2023 18:57
ale sprawdizlemjak nie zmieniam ustawien LTE jak pasmo LTE np to wszystko jest ok jak zmienie to reboot nie pomaga i nie pobiera dzierzawy. power Off dziala. Niestety nie mam juz dostepu do routerka

Adooni
12-08-2023 18:54
@perdo nic nie dotarło cos musiał wyciać nawet nie mam w span u siebie i w necie na poczcie WP

pedro
10-08-2023 13:16
@Adooni: czytałeś maile ode mnie?

tkski
26-07-2023 17:36
Cześc, posiadam FreshTomato Version 2021.2 on Asus RT-AC68R/U , czy da się na tym ustawic filtrowanie na danym IP okreslonych adresów stron?

65,142,195 unikalnych wizyt