18 Lipca 2024 09:37:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Kto "steruje" MAC ad...
· Jaki router do 1000/...
· Omv raid 0
· [S] Orange Pi Lite
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Ustawienie domyślne...
· AX-88U - po wgraniu ...
· Szukam zaproszenia n...
· [S] Netgear AC2600 R...
· Openvpn+klient android
· Połączenie vpn i c...
· [HOWTO] OpenVPN serv...
· [S] edgerouter er-12
· Dostęp do urządzen...
· Switch zasilany prze...
· Brak dostępu do ust...
· Takedown 2000
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [Howto] Xpenology na...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] Tomato64 (x... [58]
· Omv raid 0 [8]
· Kto "steruje" MAC... [1]
· Jaki router do 10... [0]
· [S] Orange Pi Lite [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [217 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 417
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.238.121.7
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Reanimacja ASUS WL500Gp
baranek
Witam,

Ponieważ przymierzam się do instalacji debiana na asus wl-500Gp nasuwa mi się pytanie. Czy ktoś z was próbował wrócić do oryginalnego firmware mając już zainstalowanego debiana ?
 
kokonhonda
Witam serdecznie.
Wszystko fajnie i pięknie.Tylko co począc kiedy akcja pin 9 nie działa a gosciu ma problem ze sprzetem. Piszecie że cos tam namieszaliscie i zafunkowało.
Sam uwaliłem WL500gP i mam problem bo
ad1. nie znam sie na elektronice
ad2.schematy do com są do dupy dla laika bo nie są opisane jaki do czego.
ad3.jeśli już ktoś coś naprawił to niech się podzieli informacjami co i jak
ad4.mam do wyboru albo szukac w nieskończonosc czegos czego nie ma albo po prostu znalezc kogos kto zrobi za Mnie to czego nie umiem
ad5. czy jest ktos kto naprawia sprzet Asusa odpłatnie na forum? lub wie jak to dokładnie zrobic?
Proszę nie wpisujcie szukaj - na tym forum nie ma odpowiedzi na Mój problem z routerem WL500gP.
Jest martwy na tyle że chyba tylko JTAG jest w stanie pomóc.
Więc kto się podejmie tego zadania?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
 
obsy
No super, a jaki jest Twój problem skoro nie znalazłeś odpowiedzi na forum?

(NB: 500gp nie ma jtaga, więc jak pin9 nie pomaga...)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
kokonhonda
Witam.
Dziwnym zbiegiem okolicznosci cos padło podczas nieobecnosci w domu.
Router dawał sie pingowac przez jakis czas i nic wiecej.
Było zainstalowane Open WRT z HDD.
Przy próbach dostania się na sprzęt z jakiejkolwiek strony nic nie pomaga.
Dobra następuje akcja pin 9. Wszystko wedle opisu i tp. dioda fajnie sie zapaliła i na tym koniec.
Martwo na całej linii.
Czasami odpowiada na trzy pingi i to wsio.
Czy ma ktos jakis pomysł?

Czy mam leciec po nowy sprzet?
Jest ktos w stanie naprawic tego Asusa?
Edytowany przez kokonhonda dnia 05-01-2008 20:05
 
obsy
Zobacz czy możesz go wprowadzić w failsafe (http://openwrt.livenet.pl/doku.php/openwrtPfftroblemy:failsafe). Jak nie to jeżeli da sie w diagmode wporwadzić po prostu przeflaszuj jeszcze raz.

Lub zgłoś się do mnie na priv (i broń boże nie dotykaj się pin9 żebys go nie spalił, skoro chce jeszcze na pingi odpowiadać to może coś z niego będzie)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
kokonhonda
Dzięki za info - ale juz chyba po kapciach.
poszło na priv.

Pozdrawiam wszystkich nierozgarnietych tak jak Ja.
 
kokonhonda
Witam.
Jednak padaka na całego.
Kupiony nowy sprzęt.
Wielkie dzięki dla obsego za pomoc.
To jednak jest guru Open WRT.
Wszystko działa i dowiedziałem się w końcu wielu ciekawych rzeczy
o których nikt nie pisał na forum.
To jest osoba która naprawdę jest w stanie udzielić pomocy.
Serdecznie pozdrawiam i jestem pełen podziwu dla wiedzy i umiejętności.

Narka.
Edytowany przez kokonhonda dnia 10-01-2008 21:11
 
bart3k
witam wszystkich. ja również mam problem.zwaliłem na całego Sad tata mnie zaje****.Wgrałem na WL500GPV1 openWRT Kamikaze.Wszystko wgrało się dobrze.Uruchomiłem telneta, zmieniłem hasło.Potem SSH.Ekran Powitalny OPENWRT.przystąpiłem do konfiguracji neta.ale coś tam pomieszałem i stwierdziłem ze nacisne styłu reset.zresetowałem.na routerze swieca sie kontrolki od sieci i zasilania.ale jak podłącze pod sieciówke w kompie to pisze ze brak łaczności.przed tem po dhcp mi przydzielało.nie moge sie dostać przez ssh.restoration tool tez go nie widzi. normalnie załamka. prosze bardzo o pomoc Sad
ASUS WL-500g Premium@OpenWRT Kamikaze 8.09
 
bart3k
ok coś udało mi się zrobić.router odpowiada na ping po failsafe mode udało mi się weść telnetem do routka.ukazał mi się ekran openwrt Smile ale nie wiem czy jest jeszcze pora na radość.niechce mi sie połączyć przez ssh oraz restoration tool nie widzi dalej routera Sad


//edit
udało mi się wgrać swiezy soft Pfft
wszystko chodzi pięknie Smile obczytałem dokumętacje i udało się Grin
Edytowany przez bart3k dnia 01-04-2008 12:02
ASUS WL-500g Premium@OpenWRT Kamikaze 8.09
 
obsy
Poczytał byś trochę. Żeby ssh działało mu być uruchomione, Ty jesteś w failsafe gdzie prawie nic nie działa. Żeby restoration tool widział ruter musi byc w diag mode, a to się zrobi przez odpowiednią kombinację przyciskami.

Skoro wszedłeś w faisafe to masz na wiki opisane co zrobić dalej, żeby go wyczyścić (mount_root / firstboot), więc zrób to.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
dako
Niestety mnie też uwalił sie asus wl-500gP. Zmieniałem oprogramowania z dd-wrt na olega przy pomocy firmware restoration - niestety podczas przeprogramowywania cos poszło nie tak i proces nie zakonczył się potwierdzeniem ze jest ok. Odczekałem chyba ze 30 min i odłaczyłem sprzet. Po tym zabiegu niestety asus juz nie wstał, nie pali się dioda power , po właczeniu na krótko zapalają sie wszystkie później diody gasna , po podłaczeniu do lan zapala sie dioda lan.Niestety sprzęt nie odpowiada na pingi , trik z pinem 9 również go nie ożywia - zastanawiałem sie nad zrobieniem interfejsu rs232 i podłaczeniem ale nie wiem czy jest sens - w tej chwili mam niestety ładną cegłę Shock .Czy istnieje jakaś możliwość ożywienia go czy to już zimny trup.Bardzo proszę o jakąś pomoc.Smile
Pozdrawiam
TL-WR1043ND
ASUS RT-N18U
FritzFon 7150
 
kierzniak
Podobny problem mam jak wszyscy z tym ze nie wiem jak zrobic zwarcie do masy, nie wiem gdzie jest pin9 nie wiem jak rozebrac asusa (zeby go nie pocharatac a moze da sie jakos zeby nie zrywac plomby) tez czytalem o kably rs232 i rozumiem ze jeden koniec kabla do routera a drugi? do usb? do com? mesko-zenski ma byc kabel?
Ja dokladnie zrobilem cos takiego

nvram set sdram_init=0x0009
nvram set sdram_ncdl=0
nvram commit
reboot

I nie doczytalem ze nie dziala z V2 a ja mam wlasnie 500gP V2
Swieca sie wszytkie diody oprocz power ciaglym siwatlem
Edytowany przez kierzniak dnia 01-09-2008 13:09
 
obsy
Masz to w wiki na openwrt.pl.

Tyle że dotyczy to v1. Nie wiem czy ktoś to robił na v2.

RS nic ci nie da, bo system się nie uruchamia (zmieniłeś rozmiar/taktowanie pamięci ram, wiec już na pewno nie wstał). jtaga nie ma, wiec zostaje Ci pin9 lub wylutowanie i przeprogramowanie flasha.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
kierzniak

Cytat

zwierasz pin9 z masa (najgrubsza ścieżka dookoła płytki) R11; wydaje mi się ze pin9 i 10 są ze sobą połączone więc nie jest to tak precyzyjna operacja jak to się wydaje,
rozumiem ze mam jakims drucikiem polaczyc ten pin 9 z ta blaszka ?

images44.fotosik.pl/6/017d0dbf5df7c3f1m.jpg
 
obsy
Tak. Później włączyć zasilanie, odczekać chwilę, odłączyć, trzymać kciuki.

I nie lataj tym drucikiem po wszystkich pinach, bo doszczętnie pamięć spalisz.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
kierzniak
U mnie troche inaczej to wyglada jak beda potrzebniejsze szczegolowe zdjeica to wstawie
images48.fotosik.pl/6/ba6f94b3beacd8ddm.jpg
 
obsy
Masz inny chip flasha niż w v1. Nie wiem, czy pin9 jest tym samym sygnałem co w v1. Więc albo poszukaj dokumentacji chipów (Macronix 29LV640DB vs Spansion S29GL064M90) lub zaryzykuj i zepnij pin9 z masą. Może wstanie.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
kierzniak
Zaryzykuje tylko jeszcze powiedz mi ktory pin to jest z tych?
Edytowany przez kierzniak dnia 03-09-2008 23:07
 
obsy
Dziewiąty Smile. Liczą od kropki/strzałki na płycie.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
kierzniak
Poskutkowalo chociaz troche z tym walczylem router dziala. Tylko troche inaczej zrobilem niz na wiki.
Kiedy podlaczalem prad to faktycznie dioda power zaczela mrugac ale kiedy oldaczalem i znow podlaczalem (juz po odlaczeniu pinu od uziemienia) wszytkie diody dalej swiecily. Wiec odlaczylem uziemienie kiedy prad dalej plynal i wgralem soft przez asus restoration tool po resetarcie bylo juz wszystko wporzadku.

Jeszcze zalaczam obrazek ktorego nigdzie nie ma w internecie ktory pin wybralem bo watpliwosci mialemGrin
img93.imageshack.us/img93/5919/wl500gpv2dts0.th.jpg
Edytowany przez kierzniak dnia 04-09-2008 09:06
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 89

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

ptyku
29-06-2024 15:16
hi, mam problem z routerkiem RT-AC88u a dokładniej z wgraniem nowego firmware.

tamtosiamto
03-06-2024 16:24
poszlo w koncu -najpierw przez restoration jakies stare ddwrt, potem z menu update plik ac66u z art o zmianie 868l->ac66u

tamtosiamto
02-06-2024 21:44
trx size 44560384 > memory size 33554432 nigdy czegos takiego nie widzialem podczas flashowania rutera

tamtosiamto
02-06-2024 21:37
wgrywanie ddwrt z opisu zmiany softu z dlinka na asusa nic nie daje, dalej startuje tomato, wgranie ddwrt dla ac66u wchodzi, ale z niego tez nie da sie wgrac ofw asusa i merlina, kicha

tamtosiamto
02-06-2024 19:57
Probowal ktos wrocic z tomata do OFW ASAUSa na przerowbionym DIR868l -> rt-ac66u ? Ni cholery nie moge dac sobie rady.

RaTaJ
10-05-2024 15:43
Czy intel n100 4x 3,40Ghz z Intel HD i DDR5 byłby dobry, widziałem za 550zł z 8gb ram i ssd 512gb?

Adooni
26-04-2024 14:41
jaki router RMerlin nie pociagne, tomato/ openwrt tak non hilink,

tamtosiamto
23-04-2024 12:35
modem bez smilocka?

man1
22-04-2024 23:27
Czy próbował ktoś uzywac karty voice (z nolimit GB) od tmobile w modemie /routerze? Da się jakoś to zrobić? Bo u mnie neta brak. E3372 Sad

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

77,530,049 unikalnych wizyt