14 Czerwca 2024 20:50:30
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [HOWTO] OpenVPN serv...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [S] edgerouter er-12
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Dostęp do urządzen...
· Switch zasilany prze...
· Brak dostępu do ust...
· Takedown 2000
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [Howto] Xpenology na...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· nju swiatło pytania
· konfiguracja router ...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· Jaki router kupić? ...
· Szukam zaproszenia n...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Firewall nie zawsze ...
· Optware na CIFS
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [881]
· [HOWTO] OpenVPN s... [14]
· [S] edgerouter er-12 [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [217 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 417
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.222.64.76
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato - bugi/problemy - wszystkie wersje
pedro
Bug(?)
Zauważyłem to męcząc się nad skryptami switch4g, watchdog, switch3g, etc.
Mianowicie testując skrypt switch3g z modemem 3g (option) korzystający z modułu usbserial i pppd, załączone dnsproxy i klient openvpn: na teście https://ipleak.net/ oprócz wybranego serwera dns z dnsproxy, pojawia(ją) się jako aktywne od jednego do parunastu serwerów googla, co nie powinno mieć miejsca.
Ten gugiel to pewnie dlatego że jako serwery dns są wpisane w 'basic->network->DNS Server', no ale to nie powinno się tak zachowywać (precedens ma mieć dnsproxy)...
Nadmieniam, że przy modemie 4g (ze stopki), wszystko zachowuje się jak powinno.
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
LorDx
Ja mam problem Z voip
Funpack FTTH
Nat helper SIP na r6400 wycina pakiety
Pomogło wyłączenie i przekierowanie portów ręczne
Bramka Siemens A510IPSmile
 
Boczek
Czy jest szansa na failover w trybie Connect on demand? Czyli połączenie do WANu backupowego dopiero po padnięciu WANu podstawowego. Bez ciągłego sprawdzania czy łącze zapasowe działa gdy działa łącze podstawowe.
EdgeRouter X: EdgeOS
RT-AX56U: AsusWRT
EA6900: tbd
EA6350: tbd
 
Eleonor
Witam - nie wiem gdzie napisać ...
Mam problem od dłuższego czasu z tomato na R7000 , na 138 też tak miałem , teraz mam 140 i to samo czyli :
na wifi 5ghz systematycznie co kilka dni spada mi prędkośc do ok 4 MB/s zamiast ok 50MB/s
Laptop łaczy sie :

Wireless (5 GHz / eth2)
MAC Address XXXXXXXXXXXX
Wireless Mode Access Point
Wireless Network Mode Auto
Interface Status Up (LAN)
Radio Enabled
SSID XXXXXXX
Broadcast Enabled
Security WPA2 Personal (PSK) + AES
Channel 40 - 5.200 GHz
Channel Width 80 MHz
Interference Level Acceptable
Rate 866.5 Mbps

Jedynym rozwiązaniem by ponownie było szybko jest kliknięcie Disable /Enable Wireless 5GHz i juz śmiga ...
Jest dobrze parę dni - tak 2 do 3 i potem znowu spada i znowu muszę wyłaczać i właczać 5GHz .....

O co chodzi - ma ktos pomysł ?

pozdrawiam

Połączony z 13 maj 2017 06:43:35:
Witam - ponawiam pytanie .... dziś minęło 4 dni i mam tylko 4MB/s na WiFi 5GHz
Edytowany przez Eleonor dnia 13-05-2017 06:43
Synology RT6600ax - obecnie
Netgear R7000 Tomato 2017.3-kille72 AIO - kiedyś Smile
 
jurekk
http://tomatousb.org/settings:wireless

a spróbuj APSD Mode przełączyć na Disbled - to oszczedzanie energi - w Merlinie jest np wyłaczone domyślnie
AX3000 v2 Tomato
ea6500v2 @Ac66u_B1 @1000 Aimesh
ea6700v cfe (custom) @AC66u_B1 node
node Aimesh,
 
Obserwator
Asus RT N12
Check connections every wyłącza internet (nie ma internetu). Wylaczenie tej opcji przywraca internet.
Wgrany soft
tomato-K26-1.28.RT-N5x-MIPSR2-140-Max.trx

Ponadtto na tabliczce w routerze mam info, ze to wersja D1
a soft pokazuje B1 ....

Name TomatoUSB
Model Asus RT-N12 B1
Chipset Broadcom BCM53572 chip rev 1 pkg 8
CPU Frequency 300MHz
Flash Size 8MB

Time Mon, 15 May 2017 22:56:56 +0200
Uptime 0 days, 00:15:46
CPU Load (1 / 5 / 15 mins) 0.00 / 0.03 / 0.04
Total / Free Memory 28.02 MB / 18.69 MB (66.69%)
Total / Free NVRAM 32.00 KB / 9372 (28.60%)
 
djwujek

Cytat

Obserwator napisał(a):

Asus RT N12
Check connections every wyłącza internet (nie ma internetu). Wylaczenie tej opcji przywraca internet.
Wgrany soft
tomato-K26-1.28.RT-N5x-MIPSR2-140-Max.trx

Ponadtto na tabliczce w routerze mam info, ze to wersja D1
a soft pokazuje B1 ....

Name TomatoUSB
Model Asus RT-N12 B1
Chipset Broadcom BCM53572 chip rev 1 pkg 8
CPU Frequency 300MHz
Flash Size 8MB

Time Mon, 15 May 2017 22:56:56 +0200
Uptime 0 days, 00:15:46
CPU Load (1 / 5 / 15 mins) 0.00 / 0.03 / 0.04
Total / Free Memory 28.02 MB / 18.69 MB (66.69%)
Total / Free NVRAM 32.00 KB / 9372 (28.60%)


U mnie też wywala wiec to jakiś błąd jest spróbuj ewentualnie ustawić 2 min i sprawdź czy rozłącza
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
 
Obserwator
No to po zabawie i po sprawdzaniu. Odradzam używania tej opcji.
Tak wywaliło tomato, że nie dziala już nic ...
Ani oryginał ani tomato. Nie dostaje zadnego ip z routera, router tez sie nie identyfikuje zadnym ip
Nawet na przypisanym ip do karty sieciowej nie idzie sie zalogowac do routera ....
To by bylo na tyle, jesli chodzi o zabawe z Tomato

Połączony z 16 maj 2017 17:36:26:
Router uratowany. Ale mam nerwa!!! Pomogło wyłączenie przyciskiem zasilania, wciśniecie przycisku WPS, włączenie przycisku zasilania i potrzymanie tak 30 sek. obu przycisków Po tym zabiegu router wstał tzn można było sie było zalogować do menu.

Ufff! Ile !@#$ poleciało to szkoda słów. Nie pomagało naprzemienne wgrywanie oryginału i tomato.
Edytowany przez Obserwator dnia 16-05-2017 17:36
 
qwerty321
Panowie,

3500L V2 zaczął się wieszać od wersji 140. Dzisiaj mi zwisł raz rano i raz teraz.
Rano musiałem wyłączyć zasilanie i teraz też. Np rozmowa na Skype trwająca dalej działała ale DHCP nie nadawał adresów, nie można się dostać było przez putty ani przez www do routera. Przekierowania portów z zewnątrz działały do kamerek. Coś mu się rozsypało.

Aha i po porannym incydencie wyłączyłem oba serwery VPN. Został Adblock, DNSCRYPT i pendrive z ext2.
 
tomasiek
Miałem dokładnie tą samą sytuację z moim 3500l v2 - zrywanie połączeń, zawieszki średnio po godzinie od uruchomienia. Poza tym - rozłączał mi na okrągło bridge z innym routerem Sad, modem gsm, służący tylko do smsów wywalało po 10 minutach, adblock raz działał raz nie działał. Odłączało /opt...
NVRAM czyszczony wielokrotnie... nic nie pomagało. Pomógł powrót do v132. Jak dla mnie nawet v138 było bardziej używalne... Za to stabilność v132 jest nie do zdarcia.
 
qwerty321
3500L V2 - Po wyłączeniu samby, w logach nie ma wpisów o braku pamięci i od nocy jeszcze router działa. Natomiast pendrive jest podmountowany jako /opt i zainstalowane entware. Wczoraj jeszcze pendrive zerowałem dd if=/dev/zero of=/dev/sda i formatowałem go i zainstalowałem entware od nowa. Pendrive od nowa - to nic nie pomogło jeżeli miałem włączoną sambę czyli nas.
Na razie działa.

Połączony z 17 maj 2017 16:57:58:
No i się stało. 3500L V2 właśnie się zawiesił. Skype działało ale nie można było nawet na niego wejść i się zmulił.
Wersja 140 dla tego routera jest wadliwa.

Połączony z 17 maj 2017 16:59:16:
Wracam do wersji 137. Jest w niej działający adblock i sprawne VLAN-y.
Edytowany przez qwerty321 dnia 17-05-2017 16:59
 
tomasiek
@qwert321 czy v137 działał ci stabilnie? Szczerze mówiąc nie pamiętam już... wiem że v138 też potrafiła mieć swoje "przypały" przy bridge. Ja lecę na v132 + adblock stąd http://www.linksysinfo.org/index.php?threads/script-adblock-not-so-lean.72290/ - nie jest tak ładny jak ten od shibiego, ale działa...
 
qwerty321
137 używam od samego początku. 138 zainstalowałem na chwilę i okazało się, że VLAN-y ma popsute. Wróciłem do 137 rok temu i wczoraj i działa normalnie. Nie zawiesza się. Adblock w 137 nie jest dobry, bo po https nie potrafi pobierać listy spamerów. Ja muszę mieć działające ustawienia VLAN-ów i Adblock.
Natomiast 140 do 3500L V2 zwisa, muli się, ogólnie jest wadliwy dla tego routera. Nie robiłem prób na 140 bez Adblocka ale Adblock to podstawa więc nawet nie myślę żeby go czasowo wyłączyć.
Na TVN24 czy podobnych reklam nie ma w ogóle dzięki adblockowi tylko ich strony chwilę się namyślają przed załadowaniem ale później klikasz w film i leci :-)
Boję się tylko o niezałatane luki bezpieczeństwa w 137.

@Shibby czytasz to ?
 
Barticf
Mam aktualnie takie coś w logach

May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: swapper: page allocation failure. order:0, mode:0x20
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Call Trace:[][][][][][][<8000150c>][][][][][][][][][][][][][][<8000150c>][<802c2b58>][<802c2224>]
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Mem-info:
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Normal per-cpu:
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: CPU    0: Hot: hi:    6, btch:   1 usd:   0   Cold: hi:    2, btch:   1 usd:   0
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Active:4004 inactive:221 dirty:0 writeback:0 unstable:0
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel:  free:69 slab:1671 mapped:850 pagetables:108 bounce:0
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Normal free:276kB min:724kB low:904kB high:1084kB active:16016kB inactive:884kB present:32768kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: lowmem_reserve[]: 0 0
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Normal: 1*4kB 0*8kB 1*16kB 0*32kB 0*64kB 0*128kB 1*256kB 0*512kB 0*1024kB 0*2048kB 0*4096kB = 276kB
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Swap cache: add 943, delete 943, find 431/691, race 0+0
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Free swap  = 99596kB
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Total swap = 99904kB
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Free swap:        99596kB
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: 8192 pages of RAM
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: 0 pages of HIGHMEM
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: 1020 reserved pages
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: 3232 pages shared
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: 0 pages swap cached
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel:  free:69 slab:1671 mapped:850 pagetables:108 bounce:0
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Normal free:276kB min:724kB low:904kB high:1084kB active:16016kB inactive:884kB present:32768kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: lowmem_reserve[]: 0 0
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Normal: 1*4kB 0*8kB 1*16kB 0*32kB 0*64kB 0*128kB 1*256kB 0*512kB 0*1024kB 0*2048kB 0*4096kB = 276kB
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Swap cache: add 943, delete 943, find 431/691, race 0+0
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Free swap  = 99596kB
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Total swap = 99904kB
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: Free swap:        99596kB
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: 8192 pages of RAM
May 18 21:26:38 Asus user.warn kernel: 0 pages of HIGHMEM


Problem ze swap ?
 
kamild1996
Wersja Tomato: 1.28 by Shibby (140)
Nazwa routera/Model: Linksys E1200v2
Opis błędu/problemu: Gdy wprowadzam jakiekolwiek zmiany w sekcji "Bandwidth Limiter" i klikam "Save" by zapisać zmiany, router zrywa nagle połączenie z internetem i tkwi w trybie "Connecting". Status się nie zmienia. Router bierze internet z modemu TP-Link TD-8816 ustawionego w bridge mode.
Obejście/Rozwiązanie tymczasowe: Gdy pomimo statusu "Connecting" kliknę jeszcze raz "Connect", po paru sekundach router ponownie nawiązuje połączenie.
 
shibby

Cytat

Obserwator napisał(a):

Asus RT N12
Check connections every wyłącza internet (nie ma internetu). Wylaczenie tej opcji przywraca internet.
Wgrany soft
tomato-K26-1.28.RT-N5x-MIPSR2-140-Max.trx

Ponadtto na tabliczce w routerze mam info, ze to wersja D1
a soft pokazuje B1 ....

Name TomatoUSB
Model Asus RT-N12 B1
Chipset Broadcom BCM53572 chip rev 1 pkg 8
CPU Frequency 300MHz
Flash Size 8MB

Time Mon, 15 May 2017 22:56:56 +0200
Uptime 0 days, 00:15:46
CPU Load (1 / 5 / 15 mins) 0.00 / 0.03 / 0.04
Total / Free Memory 28.02 MB / 18.69 MB (66.69%)
Total / Free NVRAM 32.00 KB / 9372 (28.60%)


RT-N12 B1 C1 i D1 to jedno i to samo. Jedynie rewizja A1 była inna - K26 a nie K26RT-N
http://tomato.groov.pl/?page_id=69
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
qwerty321
Aktualizacja.

Router 3500L V2 po powrocie do wersji 137 z najnowszej 140 przestał się zawieszać i działa normalnie. Tak więc potwierdzam, że wersja 140 dla tego routera jest nie do użytku.
Czy ktoś ma inne modele routerów na mipselu i może coś powiedzieć?
Jutro dostanę kilka asusów 18U i r7000 to zacznę na nich testy v.140.
 
Eleonor

Cytat

Eleonor napisał(a):

Witam - nie wiem gdzie napisać ...
Mam problem od dłuższego czasu z tomato na R7000 , na 138 też tak miałem , teraz mam 140 i to samo czyli :
na wifi 5ghz systematycznie co kilka dni spada mi prędkośc do ok 4 MB/s zamiast ok 50MB/s
Laptop łaczy sie :

Wireless (5 GHz / eth2)
MAC Address XXXXXXXXXXXX
Wireless Mode Access Point
Wireless Network Mode Auto
Interface Status Up (LAN)
Radio Enabled
SSID XXXXXXX
Broadcast Enabled
Security WPA2 Personal (PSK) + AES
Channel 40 - 5.200 GHz
Channel Width 80 MHz
Interference Level Acceptable
Rate 866.5 Mbps

Jedynym rozwiązaniem by ponownie było szybko jest kliknięcie Disable /Enable Wireless 5GHz i juz śmiga ...
Jest dobrze parę dni - tak 2 do 3 i potem znowu spada i znowu muszę wyłaczać i właczać 5GHz .....

O co chodzi - ma ktos pomysł ?

pozdrawiam

Połączony z 13 maj 2017 06:43:35:
Witam - ponawiam pytanie .... dziś minęło 4 dni i mam tylko 4MB/s na WiFi 5GHz


Cytat

jurekk napisał(a):

http://tomatousb.org/settings:wireless

a spróbuj APSD Mode przełączyć na Disbled - to oszczedzanie energi - w Merlinie jest np wyłaczone domyślnie


Niestety .. jestem po testach tego ustawienia i także mija ok 2-4 dni i transfer spada do ok 4 MB/s zamiast ok 50MB/s
Synology RT6600ax - obecnie
Netgear R7000 Tomato 2017.3-kille72 AIO - kiedyś Smile
 
qwerty321
A ja teraz, w tej chwili mam (nie)przyjemność wgrywać Tomato do R7000 po raz pierwszy. Co za diabelkie to OFW! Co za diabelskie przechwytywanie stron i wizardowe podpowiedzi!
Na szczęście jestem już po drugim fleszowaniu właściwym tomato 140. Jak działa nie wiem jeszcze ale OFW mnie załamał.
Edytowany przez qwerty321 dnia 22-05-2017 18:08
 
lovelas1988
Na routerze asusa ac56u z tomato 140 AIO pojawily mi sie problemy z niestabilnym wi fi. Oczywiście NVRAM byl wyczyszczony. Ani tomato 140 ani wersja 139 od kille nie wykluczyla problemu z niestabilnym wifi. Wrocilem do tomato 138 AIO i ten problem nie wystepuje. Podpowiedzcie mi co robię zle... Wrzucam np wersje 140,a nastepnie backoup z wersji 138. Moze tu jest jakis zgrzyt?
UPC 500Mb/s + Compal Connect Box (bridge)
ASUS RT-AC56U - OFW
USB HDD - Toshiba Canvio 2 TB
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 89

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
03-06-2024 16:24
poszlo w koncu -najpierw przez restoration jakies stare ddwrt, potem z menu update plik ac66u z art o zmianie 868l->ac66u

tamtosiamto
02-06-2024 21:44
trx size 44560384 > memory size 33554432 nigdy czegos takiego nie widzialem podczas flashowania rutera

tamtosiamto
02-06-2024 21:37
wgrywanie ddwrt z opisu zmiany softu z dlinka na asusa nic nie daje, dalej startuje tomato, wgranie ddwrt dla ac66u wchodzi, ale z niego tez nie da sie wgrac ofw asusa i merlina, kicha

tamtosiamto
02-06-2024 19:57
Probowal ktos wrocic z tomata do OFW ASAUSa na przerowbionym DIR868l -> rt-ac66u ? Ni cholery nie moge dac sobie rady.

RaTaJ
10-05-2024 15:43
Czy intel n100 4x 3,40Ghz z Intel HD i DDR5 byłby dobry, widziałem za 550zł z 8gb ram i ssd 512gb?

Adooni
26-04-2024 14:41
jaki router RMerlin nie pociagne, tomato/ openwrt tak non hilink,

tamtosiamto
23-04-2024 12:35
modem bez smilocka?

man1
22-04-2024 23:27
Czy próbował ktoś uzywac karty voice (z nolimit GB) od tmobile w modemie /routerze? Da się jakoś to zrobić? Bo u mnie neta brak. E3372 Sad

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

73,004,426 unikalnych wizyt