28 Lutego 2024 15:48:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· serwer VPN za wan'em
· Banana PI (BRI-R3)
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
· Asus rt-n18u port fo...
· Netflix dzielenie ko...
· Nextcloud konfigurac...
· Netgear WNR3500L
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· [S] ASUS RT-AC68U
· [S]Banana PI (BRI-R3...
· [S] Płyta, Procek, ...
· Czy to atak hakerski ?
· Asus RT-N10U - znany...
· asus rt-n10u problem...
· Konfiguracja adresó...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [865]
· Banana PI (BRI-R3) [20]
· Netflix dzielenie... [14]
· serwer VPN za wan'em [13]
· Nextcloud konfigu... [13]
· Jaki USB hub do s... [1]
· Przejscie z dyndn... [0]
· WDR3600 i problem... [0]
· [S] Karta sieciow... [0]
· Asus rt-n18u port... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [215 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 415
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.207.129.175
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
asus wl500Gp + debian + pppoe
baranek
Witam,

Czy ktoś mógł by mi potwierdzić czy działa mu pppoe na asus wl-500 z zainstalowanym debian ?

Mam zainstalowanego debiana według tej metody http://wpkg.org/Running_Debian_on_ASU...00G_deluxe łącznie z kernelem dosępnym na stronie czyli

Linux asus-debian 2.6.19.2 #9 Tue Apr 3 21:30:54 CEST 2007 mips GNU/Linux. 

Niestety w takiej konfiguracji nie mogę ustanowić połączenia PPPoE, próbowałem już róźnych metod i konfiguracji i zakażdym razem kończy się to podobnym do tego wpisem w logach


Connect: ppp0 <--> /dev/pts/1

LCP: timeout sending Config-Requests

Connection terminated.

Modem hangup


Obecnie mam tak ustawione połączenie w /etc/network/interfaces mam dopisane


auto eth1
iface eth1 inet ppp
    provider isp


gdzie w pliku isp mam następujący konfig


pty "pppoe -I eth1 -T 80 -m 1412"
noipdefault
noproxyarp
defaultroute
hide-password
lcp-echo-interval 20
lcp-echo-failure 3
connect /bin/true
noauth
persist
mtu 1492
mru 1492
usepeerdns
user "moj_login@neostrada.pl"


W /etc/ppp/pap-secrets mam dopisany login i hasło

Identyczna konfiguracja działa mi na x86 niestety po przeniesieniu na asusa nie chce. Czy ktoś ma jakieś sugestie ?

Próbowałem również konfigurować połączenie za pomocą pppoeconf oraz pppoe-setup niestety bez skutku.

Przypuszczam ,że porty na switchu mam skonfigurowane poprawnie gdyż jak ustawie adres na interfejsie eth1 i podłącze do niego laptopa to jest komunikacja między portem wan a laptopem czyli wszystko gra. Dla interfejsu eth0 wszystko analogicznie działa. Poza tym dla pewności próbowałem konfigurować pppoe zarówna z wpiętym kablem w wan jaki lan, również zmieniałem eth1 na eth0 w konfiguracji i nic.

Moja konfiguracja robocfg



VLANs: BCM5325/535x enabled mac_check mac_hash
vlan0: 1 2 3 4 5u
vlan1: 0 5u


W logach nie mam ,żadnych błędów moduły związane z obsługa pppoe wszystkie ładują się poprawnie



asus-debian:~# lsmod | grep ppp
pppoe                   9088  0
pppox                   1456  1 pppoe
ppp_async               9504  0
crc_ccitt               1024  1 ppp_async
ppp_generic            20608  3 pppoe,pppox,ppp_async
slhc                    5472  1 ppp_generic



Dla wnikliwych używałem google za przewodnika i niestety nie znalzłem nic konkretnego na ten temat ,zazwyczaj podobny problem mieli ludzie którzy źle pospinali kable lub mieli niezainstalowane sterowniki do karty sieciowej ewentualnie podawano rozwiązania które stosowałem i mi niepomogły.


Proszę o jakieś sugestie ....
 
baranek
Wiec tak problem mam teoretycznie rozwiązany (tylko teoretycznie) po przestawieniu swatcha tak

VLANs: BCM5325/535x enabled mac_check mac_hash
vlan0: 0 1 2 3 4 5u
 

Wszystko działa pppoeconf wykrywa koncentrator, połączenie ustanawia się, niestety przy takiej konfiguracji mam 5 portowego switcha a nie router :)
 
baranek
Udało mi się rozwiązać powyższy problem.

Miałem błednie skonfigurowany switch. Po przeanalizowaniu wszystkich możliwości oraz przeczytaniu http://wiki.openwrt.org/OpenWrtRoboCfg doszedłem do takiego rozwiązania:


vlan0: 0 5u
vlan1: 1 2 3 4 5t


Nie bardzo rozumiem czemu okórat w vlan1 jest 5t a nie 5u tak jak by to wynikało z dokumentacji, wprawdzie działa.

Główny problem tkwił w tym ,że po instalacji debiana pokazują się dwa interfejsy, eth0 i eth1 nic bardziej mylnego. Po powyższym przestawieniu switcha eth0 jest interfejsem wan ale eth1 nie jest lanem :). Aby mieć poprawnie lan skonfigurowany musimy dodać nowy interfejs po przez komende

vconfig add eth0 1

Następnie otrzymujemy intefejs o nazwie eth0.1 i to jest nasz prawdziwy lan.

Przy takiej konfiguracji pppoe działa bez problemu no i asus mi nareszcie szybko działa. Nie wiem od czego to zależy ale jak miałem skonfigurowany switch zgodnie z moim 1 postem w tym temacie, asus strasznie wołowato chodził, myślałem ,że tak powino być. Nic bardziej mylnego teraz chodzi dużo szybciej.

 
obsy

vlan0: 0 5u
vlan1: 1 2 3 4 5t


NB: taka konfiguracja podana jest na stronie instalacji debiana na wl500g, którą podałeś w pierwszym linku...
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
baranek
Ale nie ma wzmianki o tym ,że wanem jest eth0 a nie eth1 ! a eth0.1 to jest lan. Smile A jeśli chodzi o stronę z linka to na debian-non-standard też przesłałem tą informacje.
Edytowany przez baranek dnia 18-02-2008 10:41
 
dawidt
zdalem sesje to tez u siebie w asusie pokombinuje Smile gratuluje wytrwalosci w kombinowaniu i dzieki za info Smile
Pozdrawiam

__________________________________
1000/1000@ER-X+2xArcherC7(AP)
 
lotrabbartol
popieram dawidt sesja zdana wiec mozna sie bawic asusem i debianem, baranek dziekuje za info i wyjasnienie problemu Smile
 
turbox1
A czy da się uruchomić AP z kartą BROADCOM ??
ASUS wl-500gP (TOMATO 1.27 USB + VPN) + FON LaFonera (DD-WRT V24 sp1) + SpeedStream 5100
 
baranek
Niestety nie ma stabilnych sterowników do tej karty w kernelu 2.6. Możesz kupić kartę na atherosie i wymienić.
Pozdrawiam, Przemek

Netgear WNR3500L V2 - Tomato
 
snipers
jak ustawic porty wan i lan na debianie ?

robocfg mi nie działa
 
snipers
czy ktoś jest mi w stanie pomóc ?

nie moge skonfigurowac portów w prenium

 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 10

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

shibby
12-02-2024 11:03
MTU zależy od typu połączenia. Inne jest dla połączenia kablowego inne dla wdzwanianego (pppoe)

PanRatio
11-02-2024 10:02
Jak podłączę Funboxa6 do światłowodu, to ma MTU 1540, a we FreshTomato max to MTU 1500 i samo zmienia na 1492. Tak ma być?

tamtosiamto
04-02-2024 10:36
jakby cos, to mam w dobrej cenie dir868l juz przerobiony na AC66U_B1 Grin i ac56u przerobiony na ac68u(dziala aimesh) tyle ze z wlacznikiem na zapalke Smile

Adooni
03-02-2024 10:36
widze ze oba sa na aledrogo i u nas mozesz sprawdzac w dziale sprzedam

Adooni
03-02-2024 10:34
zakladam że mowisz o używkach masz np Asus RT-AC56U, D-Link DIR-868L (jak go nie przerobisz na Asus RT-AC66U_B1) to FT ma specialny build nvram 32k)

vechio
01-02-2024 09:29
Cześć, czy istnieje jakiś 'odpowiednik'
; WNR3500Lv2 z 5GHz i z TYLKO wewnętrznymi antenami + ze wsparciem dla FreshTomato?

tamtosiamto
29-01-2024 21:59
to linux, raczej nie masz tak duzego, ktorego nie obsluzy

RaTaJ
28-01-2024 23:08
Dzień Dobry jaki max dysk USB można podłączyć pod NetGear WNRL3500Lv2?

Adooni
01-01-2024 09:44
Wszystkiego najlepszego w nowym roku. Jaka macie sprawdzoną antenkę do E3372S?

Adooni
25-12-2023 08:34
ja kupilem ale ostatecznie oddalem i wzialem Cudy WR3000. Bardzo dobrze dziala z OpenWRT zabawy jest z wi-fi aby znalesc kanal ktory dziala na 160. Nowyszy HW w porownaniu do x6 i 2 razy mniejszy

69,640,065 unikalnych wizyt