21 Kwietnia 2024 22:34:58
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· konfiguracja router ...
· Szukam zaproszenia n...
· [Howto] Xpenology na...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [21]
· Szukam zaproszeni... [16]
· konfiguracja rout... [6]
· dodatkowe złącz... [4]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.234.244.181
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Tutoriale
 Drukuj wątek
Torrenty na tomato - transmission
obsy
Ja nie potwierdzę tego. Alix wg htopa: cpu 6%, pamięć ok 15%. Na tym cały debian z chodzącym transmission. Tyle że ja mam 256MB ramu :)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
shibby
pozbylem sie jednak transmission. 2 krotnie wywalil mi router w kosmos. za duze obciazenie. procek prawie non stop na 99% i ram caly zjedzony. nawet swap nie pomogl. wrzucilem rtorrenta i jezeli chodzi o zasoborzernosc to rewelacja. procek ok 15%, ram ok 25% wg htopa.

minus - hmm sciaga zdecydowanie wolniej niz transmission no i brak www. chociaz widzialem i obsego opis ze mozna postawic ctorrenta + dctcs. obsy nie wiesz skad dorwac lub czym zastapic dctcs dla tomato?
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
obsy
Dlaczego chcesz go zastępować, skompiluj go jak masz sdk od tomato.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
shibby
nie mam, nigdy tego nie robilem Smile jakis tutorial? Pfft

no chyba ze masz ochote przekompilowac to wiesz ja ci bronil nie bede Smile

w sumie sciagnalem dctcs na oleg`a i pokopiowalem pliczki z palca. za pierwszym razem nawet zadzialalo ale nie zacialal konfiga. za drugim razem strona juz nie weszla chociaz port sie telnetowal.
Edytowany przez shibby dnia 14-03-2009 18:24
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
rzerzuch
ehh kolejne problemy

1. Tworzymy plik startowy:

touch /opt/etc/init.d/transmission
chmod +x /opt/etc/init.d/transmission

po wpisaniu w konsole wywala
[root@unknown root]$ touch /opt/etc/init.d/transmission
touchFrownopt/etc/init.d/transmission: No such file or directory
przy drugim to samo
2.
#!/opt/bin/bash

case "$1" in
start)
/opt/bin/transmission-daemon -g /mnt/disc0_1/torrent
;;
stop)
killall -KILL transmission-daemon
;;
*)
echo "Usage: $0 start|stop"
esac

rozumiem ze to tez muszę wklepać w konsole??
Edytowany przez rzerzuch dnia 17-04-2009 22:38
 
shibby
nie. to jest zawartosc tego pliku. jak stworzysz ten plik to wklejasz ta zawartosc w niego.

zainstaluj sobie na dzien dobry mc (cos jak norton commancer, napewno ci zycie ulatwi) i nano (bardziej ludzki edytoor pliku niz standartowe vi) Smile

skoro nie chce ci stworzyc pliku
touch /opt/etc/init.d/transmission

to moze nie masz katalogu init.d sprawdz pokolei.

rozumiem ze optware zainstalowales bez problemu...??
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
fjk8

Cytat

oraz jezeli chcemy miec mozliwosc podlaczenia sie z "zewnatrz"

Tak aktualnie wyglada moj skrypt firewalla.

WANIP=$(nvram get wan_ipaddr)
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d $WANIP --dport 51413 -j DNAT --to 192.168.1.1:51413
iptables -A INPUT -d 192.168.1.1 -p tcp --dport 51413 -j ACCEPT
## dostep zew
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d $WANIP --dport 9091 -j DNAT --to 192.168.1.1:9091
iptables -A INPUT -d 192.168.1.1 -p tcp --dport 9091 -j ACCEPT
swapon /mmc/swap

Mozna sie polaczyc z interfejsem lokalnie - niestety nie udaje sie to z internetu. Co ustawione jest nie tak ?
 
obsy
iptables -A INPUT -d 192.168.1.1 -p tcp --dport 9091 -j ACCEPT

Z internetu to ten ruter na 100% nie ma adresu 192.168.1.1...
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
fjk8
Niestety kompletnie nie kumam ip tables. Publiczne ip powinno byc w tej linii ktora dales ?
 
shibby
jezeli masz zmienne ip to daj

Cytat

iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 51413 -j DNAT --to 192.168.1.1:51413
iptables -A INPUT -d 192.168.1.1 -p tcp --dport 51413 -j ACCEPT
## dostep zew
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 9091 -j DNAT --to 192.168.1.1:9091
iptables -A INPUT -d 192.168.1.1 -p tcp --dport 9091 -j ACCEPT


oczywiscie musisz miec PUBLICZNE ip.

obsy zgadza sie ale prerouting przerzuci polaczenia z portu 9091 na to ip. dlatego wystarczy zaakceptowac tylko ip lanowe routera.
Edytowany przez shibby dnia 19-04-2009 08:33
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
obsy
Tyle że jak nie otworzysz INPUT to ten pakiet może zostać odrzucony, ale to zalezy od budowy firewalla w tomato, o którym nie mam pojęcia.

Więc już się nie odzywam Smile
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
shibby
wczesniej mialem zmienne ip wiec mialem zastosowany myk ze zmienna WANIP. teraz mam zmienne wiec zrobilem tak jak podalem post wyzej i dziala. najpierw prerouting przerzuca na ip lokalne a pozniej accept je akceptuje juz dla samego routera Smile

i tak mam z kazdym otwieranym portem, czy to ssh, www, tablica, ftp, https Smile

no z https i ftp to mam troche inaczej Pfft zeby nie bylo Smile
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
fjk8

Cytat

shibby napisał/a:
oczywiscie musisz miec PUBLICZNE ip.


Oczywiscie mam publiczne ip, stale. Wkleilem to co dales, usuwajac to co bylo wczesniej - jednak dalej nie ma dostepu z zewnatrz. Nie wiem co robie nie tak. Nigdy tez nie chce mi sie wlaczyc ze skryptu swap.
 
kowad
Zainstalowałem transmission u siebie i niby wszystko OK. do czasu gdy nie wrzucę jakiegoś torrenta. Mianowicie zaczyna się łączyć i po chwili wywala:
No such file or directory
Nie wiem czy plik konfiguracyjny i torrenty mogą być ściągane na dysk z FAT32? ścieżki są dobrze ustawione i sprawdzone kilka razy, czy aby nie ma literówki.
 
kowad
Zainstalowałem transmission u siebie i niby wszystko OK. do czasu gdy nie wrzucę jakiegoś torrenta. Mianowicie zaczyna się łączyć i po chwili wywala:
No such file or directory
Nie wiem czy plik konfiguracyjny i torrenty mogą być ściągane na dysk z FAT32? ścieżki są dobrze ustawione i sprawdzone kilka razy, czy aby nie ma literówki.
 
fjk8
Mialem to samo i jednak ustawione byly zle sciezki. Ja mam "download-dir": "\/mmc\/torrent\/torrents" plus ustaw chmod 777 torrents/
 
kowad
mam na wszystkie w mnt ustawione 777 (było wcześniej).

Problem rozwiązany. Okazało się, że jednak ścieżki, ale nie w ustawieniach, tylko wcześniej miałem złe i dodałem wtedy torrenty. Błędna ścieżka zachowała się w plikach resume. Po poprawieniu w nich zaczęło ściągać.
Swoją drogą ciekawe, że ścieżki tam są nadawane tylko raz i nie są korygowane z tymi w pliku konfiguracyjnym przy każdym starcie.
Edytowany przez kowad dnia 20-04-2009 06:54
 
shibby
@kowad tak torrenty mozna sciagac na fat32.

@fjk8 jak masz stale ip to sprobuj tak:

Cytat


iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d twoje_publiczne_ip --dport 9091 -j DNAT --to 192.168.1.1:9091
iptables -A INPUT -d twoje publiczne_ip -p tcp --dport 9091 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 192.168.1.1 -p tcp --dport 9091 -j ACCEPT


oczywiscie zmieniajac 192.168.1.1 na ip routera i 9091 na port zdalny ktory wpisales w settings
Edytowany przez shibby dnia 20-04-2009 08:53
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
shibby
w repozytorium dostepne jest juz transmission 1.52-1

na pierwszy rzut oka to co sie zmienilo to poprawili wyswietlanie web-gui w IE Smile

aktualizacje z 1.51-1 do 1.52-1 mozna wykonac w prosty sposob wpisujac w konsoli

Cytat

ipkg update
ipkg upgrade

Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
obsy
OT: w trunku też jest.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 13

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,233,598 unikalnych wizyt