22 Kwietnia 2024 00:39:31
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· konfiguracja router ...
· Szukam zaproszenia n...
· [Howto] Xpenology na...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [21]
· Szukam zaproszeni... [16]
· konfiguracja rout... [6]
· dodatkowe złącz... [4]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.234.244.181
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Tutoriale
 Drukuj wątek
Torrenty na tomato - transmission
grzechu84
Panowie, dosyć dziwna sprawa.
Nie mogę zasysać. Po dodaniu torrenta (szt.1 jak zawsze) widzi seedów ale transfer nie drgnie nawet o 1kb/s.
Sprawdziłem wszystkie ustawienia, przeinstalowałem transmission, były restarty, dysk prawidłowo zawsze podmountowany, dostęp zdalny działa, cała konfiguracja w standardzie jaką przedstawia tutorial.
Co ciekawsze wszystko działało do momentu podmienienia index.html na spolszczony. Wiem że to tylko interfejs i prawdopodobnie zbieg okoliczności ale nie mam już pomysłu. :/
Edytowany przez grzechu84 dnia 27-04-2009 11:00
Asus WL-500g Premium v.1 || Tomato version v1.27.8741 ND USB Extra
 
shibby
to zmien na oryginalny i sprawdz Smile
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
grzechu84
jak wspominałem przeinstalowałem całe transmission (również web)
p.s. oczywiście testowałem różne torr

[EDIT]
Smile działa ale to nie kwestia GUI tylko skasowałem settings.json i utworzyłem ponownie na tych samych ustawieniach... dziwne, ponieważ wogóle nie ingerowałem w ten plik.

.... ale dzięki za pomoc
Edytowany przez grzechu84 dnia 27-04-2009 14:40
Asus WL-500g Premium v.1 || Tomato version v1.27.8741 ND USB Extra
 
shibby
sprawdziles czy nie zostaly resztki gdzies po odinstalowaniu transmission? zgraj sobie settings.json i usun wszystkie katalogi po transmission, zainstaloj jeszcze raz i dograj sam config.
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
ravnov
witam, mam problem przy tym transmission. Po zrobieniu wszystkiego jak w opisie, przy probie zalogowania sie mam taki oto komunikat

403: Forbidden

Unauthorized IP Address.

Either disable the IP address whitelist or add your address to it.

If you're editing settings.json, see the 'rpc-whitelist' and 'rpc-whitelist-enabled' entries.

If you're still using ACLs, use a whitelist instead. See the transmission-daemon manpage for details.

Prosze o pomoc z tym

pozdrawiam
 
obsy
Napisał Ci co się dzieje: zobacz wpisy 'rpc-whitelist' i 'rpc-whitelist-enabled' w konfigu, bo pewnie ograniczyłeś sobie do jakiegoś zakresu.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
ravnov
zawartosc pliku wyglada nastepujaco



{
"blocklist-enabled": 0,
"download-dir": "\/mnt\/mmc\/torrent",
"download-limit": 150,
"download-limit-enabled": 0,
"encryption": 1,
"lazy-bitfield-enabled": 1,
"message-level": 2,
"open-file-limit": 32,
"peer-limit-global": 400,
"peer-limit-per-torrent": 100,
"peer-port": 51413,
"peer-port-random-enabled": 0,
"peer-port-random-high": 65535,
"peer-port-random-low": 1024,
"peer-socket-tos": 0,
"pex-enabled": 1,
"port-forwarding-enabled": 1,
"preallocation": 1,
"proxy": "",
"proxy-auth-enabled": 0,
"proxy-auth-password": "",
"proxy-auth-username": "",
"proxy-enabled": 0,
"proxy-port": 80,
"proxy-type": 0,
"rpc-authentication-required": 1,
"rpc-enabled": 1,
"rpc-password": "samael",
"rpc-port": 9091,
"rpc-username": "admin",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1, 192.168.1.*",
"rpc-whitelist-enabled": 0,
"upload-limit": 10,
"upload-limit-enabled": 1,
"upload-slots-per-torrent": 14
}


ip komputera z ktorego lacze sie to 192.168.1.2
 
shibby
w nowym transmission zmienili troche zmienne. juz nie ma 1/0 tylko true/false

tak wiec zmienne odnosnie whitelisty powinny wyglalac tak (jezeli chce sie ja wylaczyc):

Cytat

"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": false,


lub jezeli chcesz ograniczyc tylko do sieci wewnetrznej

Cytat

"rpc-whitelist": "127.0.0.1, 192.168.1.*",
"rpc-whitelist-enabled": true,


moj obecny konfig ktory uzywam na 1.74 wyglada tak:

Cytat

{
"alt-speed-down": 50,
"alt-speed-enabled": false,
"alt-speed-time-begin": 540,
"alt-speed-time-day": 127,
"alt-speed-time-enabled": false,
"alt-speed-time-end": 1020,
"alt-speed-up": 50,
"bind-address-ipv4": "0.0.0.0",
"bind-address-ipv6": "::",
"blocklist-enabled": false,
"dht-enabled": true,
"download-dir": "\/mmc\/transmission",
"encryption": 1,
"lazy-bitfield-enabled": true,
"message-level": 1,
"open-file-limit": 10,
"peer-limit-global": 100,
"peer-limit-per-torrent": 30,
"peer-port": 51515,
"peer-port-random-enabled": 0,
"peer-port-random-high": 65535,
"peer-port-random-low": 1024,
"peer-port-random-on-start": false,
"peer-socket-tos": 0,
"pex-enabled": true,
"port-forwarding-enabled": true,
"preallocation": 1,
"proxy": "",
"proxy-auth-enabled": false,
"proxy-auth-password": "",
"proxy-auth-username": "",
"proxy-enabled": false,
"proxy-port": 80,
"proxy-type": 0,
"ratio-limit": 2.0000,
"ratio-limit-enabled": false,
"rpc-authentication-required": true,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-password": "mojetajnehaselkoPfft",
"rpc-port": 9091,
"rpc-username": "root",
"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": false,
"speed-limit-down": 150,
"speed-limit-down-enabled": true,
"speed-limit-up": 15,
"speed-limit-up-enabled": true,
"umask": 18,
"upload-slots-per-torrent": 4,
"watch-dir": "\/mmc\/transmission\/!temp\/",
"watch-dir-enabled": true
}


Edytowany przez shibby dnia 31-08-2009 15:33
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
ravnov
skrozystalem z Twojego pliku, jednak nic sie nie zmienilo, nadal tem sam komunikat.
Przejrzalem caly temat, cos bylo z wklepaniem w konsoli

/opt/bin/transmission-daemon -g /mnt/mmc/torrent

i nic nie wyskoczylo, przy probie logowania sie na http://192.168.1.1:9091/ to samo, nadal to samo czyli

403: Forbidden
Unauthorized IP Address.
Either disable the IP address whitelist or add your address to it.
If you're editing settings.json, see the 'rpc-whitelist' and 'rpc-whitelist-enabled' entries.
If you're still using ACLs, use a whitelist instead. See the transmission-daemon manpage for details.


pozdrawiam
Edytowany przez ravnov dnia 31-08-2009 16:04
 
shibby
rozumiem ze plik konfiguracyjny masz w /mnt/mmc/torrent/settings.json tak?

stopujesz transmission przed zmianami w settings.json (lub resetujesz pozniej router)?

login podajesz z "rpc-username":
a haslo z "rpc-password":
?
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
ravnov
tak, plik mam w tej lokalizacji, po zmianach resetuje router, wchodze nastepnie w przegladarke, wpisuje adres i od razu wyskakuje wspominany wczesniej komunikat, nie dochodzi do zadnego loginu i hasla
 
shibby
pokaz jak po zmianach wyglada twoj konfig
chodzi mi przede wszystkim o sekcje rpc-...
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
rzerzuch
ravnov zmień "rpc-whitelist-enabled": false, na "rpc-whitelist-enabled": true,
miałem podobny problem i zadziałało Wink
 
shibby
a to ciekawe bo mi dziala Smile
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
ravnov
nie wiem co robie zle, ale przyznaje sie do zerowej wiedzy na temat linuxa.

moj konfig wyglada tak w tym momencie


{
"alt-speed-down": 1500,
"alt-speed-enabled": false,
"alt-speed-time-begin": 1500,
"alt-speed-time-day": 127,
"alt-speed-time-enabled": false,
"alt-speed-time-end": 1020,
"alt-speed-up": 50,
"bind-address-ipv4": "0.0.0.0",
"bind-address-ipv6": "::",
"blocklist-enabled": false,
"dht-enabled": true,
"download-dir": "\/mmc\/download\/",
"encryption": 1,
"lazy-bitfield-enabled": true,
"message-level": 1,
"open-file-limit": 10,
"peer-limit-global": 100,
"peer-limit-per-torrent": 30,
"peer-port": 51515,
"peer-port-random-enabled": 0,
"peer-port-random-high": 65535,
"peer-port-random-low": 1024,
"peer-port-random-on-start": false,
"peer-socket-tos": 0,
"pex-enabled": true,
"port-forwarding-enabled": true,
"preallocation": 1,
"proxy": "",
"proxy-auth-enabled": false,
"proxy-auth-password": "",
"proxy-auth-username": "",
"proxy-enabled": false,
"proxy-port": 80,
"proxy-type": 0,
"ratio-limit": 2.0000,
"ratio-limit-enabled": false,
"rpc-authentication-required": true,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-password": "haselko",
"rpc-port": 9091,
"rpc-username": "root",
"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": true,
"speed-limit-down": 1500,
"speed-limit-down-enabled": true,
"speed-limit-up": 300,
"speed-limit-up-enabled": true,
"umask": 18,
"upload-slots-per-torrent": 6,
"watch-dir": "\/mmc\/download\/torrent\/",
"watch-dir-enabled": true
}


nadal jest to samo, nadal 403: Forbidden wraz z komunikatami wczesniej przytaczanymi
Edytowany przez ravnov dnia 01-09-2009 19:11
 
rzerzuch
Usuń \/ z końca ścieżek
"download-dir": "\/mmc\/download\/",
"watch-dir": "\/mmc\/download\/torrent\/",

 
ravnov
to nic nie pomoglo, rence opadajom i sie ciongnom.

na pewno cos zle robie. moze jak edytuje plik settings.json to jakos blednie go zapisuje. ja go otwieram texteditem - podstawowym programem na osx
 
shibby
a czemu nie wgrasz sobie mc lub nano z optware?
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
pepe_lodz
mam ten sam problem co kolega, shiby mam twoj plik konfiguracyjny i dosteje komunikat:

403: Forbidden
Unauthorized IP Address.

Either disable the IP address whitelist or add your address to it.

If you're editing settings.json, see the 'rpc-whitelist' and 'rpc-whitelist-enabled' entries.

If you're still using ACLs, use a whitelist instead. See the transmission-daemon manpage for details.

ASUS RT-AC88U 3.0.0.4.380-2064
ASUS RT-AC87U 3.0.0.4.380-1394
NAS Synology DS713+ + Server TVHEADEND 4.1.1533
Raspberry Pi 2 + Home Automation System Domoticz
 
obsy
transmission-daemon -d 2> /tmp/settings.json

wygeneruje domyślny plik konfiguracyjny. Zrób tak, zmień to co chcesz i masz.

Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 12

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,236,911 unikalnych wizyt