20 Lipca 2024 15:39:26
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [Howto] Xpenology na...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· Switch zasilany prze...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Kto "steruje" MAC ad...
· Jaki router do 1000/...
· Omv raid 0
· [S] Orange Pi Lite
· Ustawienie domyślne...
· AX-88U - po wgraniu ...
· Szukam zaproszenia n...
· [S] Netgear AC2600 R...
· Openvpn+klient android
· Połączenie vpn i c...
· [HOWTO] OpenVPN serv...
· [S] edgerouter er-12
· Dostęp do urządzen...
· Brak dostępu do ust...
· Takedown 2000
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [883]
· [MOD] Tomato64 (x... [58]
· [Howto] Xpenology... [31]
· Asus TUF-AX3000_V... [20]
· Omv raid 0 [8]
· Switch zasilany p... [3]
· Kto "steruje" MAC... [1]
· Jaki router do 10... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [217 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 417
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
35.172.230.21
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » TP-Link
 Drukuj wątek
Nasze wsparcie dla TP-Link WR1043ND
shibby
wystarczy czytac co go boli.

Only have 84kb available on filesystem /overlay, pkg minidlna needs 120

masz dostępne tylko 84KB wolnego miejsca na partycji /overlay a ten pakiet wymaga 120KB wolnego miejsca. Dlatego nie mozesz go zainstalowac.

Widzę, że masz podpięty dysk pod router więc użyj go jako extroota
http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot

przeczytaj ten tutorial pare razy bardzo uwaznie!
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
DAMIO2009
Ale robilem wszystko według poradnikow mam exrota na pendrivie 2 giga dysk podpiety 30 giga wiec gdzie brakuje tego miejsca,nie kumam tego bo zapas mam duzy na obydwoch urzadzeniach

root@Gargoyle:~$ free
total used free shared buffers
Mem: 29380 27624 1756 0 3344
Swap: 1440716 0 1440716
Total: 1470096 27624 1442472

root@Gargoyle:~$ df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 4.0M 4.0M 0 100% /rom
tmpfs 14.3M 248.0K 14.1M 2% /tmp
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
/dev/mtdblock3 2.6M 2.6M 72.0K 97% /overlay
mini_fo:/overlay 4.0M 4.0M 0 100% /
/dev/sdb1 28.1G 172.1M 26.5G 1% /tmp/usb_mount/f75422bb-2476-468b-b591-e0f2417a490
/dev/sda1 581.0M 16.5M 535.0M 3% /tmp/usb_mount/b0636944-b75f-42f6-a788-d12cbeee9cd
 
TF

Cytat

DAMIO2009 napisał(a):
/dev/mtdblock3 2.6M 2.6M 72.0K 97% /overlay

Chyba jednak nie masz extroota, skoro pod /overlay masz podmontowany wewnętrzny flash.
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
 
DAMIO2009
to co mam zrobic jestem zapetlony ciagle na tym samym bledzie widocznie stoje i niewiem gdzie popełniam bład
 
vdx
Jak mogę np zablokować aby dany mac adres nie podłączył się nigdy do mojego routera? Jest takowa opcja w ogólę?
 
Dami24
Witam ,wgrałem do TL-wr1043ND soft openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory ,wszystko ładnie się uruchamia .Mogę wejść przez telnet mam powitanie openwrt ale przez przeglądarkę nie mogę wejść do rutera. Pod adresem http://192.168.1.1nic poprostu nie mam. Czy coś poszło nie tak z wgraniem ? jak to teraz naprawić ? Czytam i szukam podobnych postów ale brak czegokolwiek na ten temat.
 
exodus1984

Cytat

To wersja pozbawiona GUI - czysta konsola. Potrzebujesz GUI to doinstaluj LuCI lub używaj Gargoyle PL


eh - ludzie nic nie czytaja..
 
wicked
wie ktoś gdzie można kupić 64MB kość ram pasującą do tego routera?
 
krissos
Chciałem przywrócić oryginalne oprogramowanie WR1043ND.
Obecnie mam "openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory"
Pobrałem ze strony tp-link "wr1043nv1_en_3_13_12_up_boot(120405)"
Czy mogę go wgrać normalnie przez upgrade?
 
spaulding
Hej czy ktoś używa huawei e3131 z play na wr1043nd, jeśli tak czy wymaga osobnego zasilania przez hub, ponieważ nie chce mi wystatrować na gargoyle 1.5.8 od obsego ?

edit: router w wersji 1.8 jeśli ma to znaczenie.
Edytowany przez spaulding dnia 19-12-2012 11:39
 
shibby
a jak go instalujesz? bo akurat ten modem jest kartą sieciową i konfiguruje się go inaczej niz typowe dongle 3G usb.

tu więcej info:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#huaweieshilink
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
spaulding
w linku od Ciebie "Jest to inna wersja modemu E3131s-2 niż ta sprzedawana przez Play." No ja mam z paly i chyba normalną wersję nie hilink. Jeśli chodzi o konfigurację to nie robiłem nic szczególnego ponadto jak podłączenie pod usb i ustawienia w gargoyle w webUi.

W domu sprawdzę czy jest to Hilink, ale wątpię. Jak coś gdzie wpisuję to wszystkie komendy w stylu:

# uci set network.lan.ipaddr=192.168.2.1
# uci commit network

??

edit: ok modem ruszył, wgrałem gołego gargoyle a potem zaktualizowałem wersją od obseg'o i modem działa bez zewnętrznego zasilania.
Edytowany przez spaulding dnia 20-12-2012 07:50
 
Piotrkg
zainstalowałem dziś na wrt1043nd wersję gargoyle-1.5.9.2-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin. Router wystartował, logowałem się do niego przez www. Niestety po wyłączeniu i ponownym włączeniu routera mogę się do niego zalogować. Po kablu: Sieć niezidentyfikowana. Wifi laptop nie widzi. Router startuje na diodach jak zawsze. Domyślam się, że może mieć wyłączone DHCP i zmieniony domyślny adres IP. 192.168.1.1
 
dragon79
Zainstalowałem na swoim WR1043ND najnowszego Gargoyle by Obsy. Konfiguracja podstawowa odbyła się bez problemu. Niestety problemy pojawiły się jak chciałem zainstalować DLNA...
Najpierw zapchałem sobie pamięć wewnętrzną (da się to jakoś wyczyścić?).
Potem doczytałem, że jednak trzeba zrobić extroota, bo minidlna zajmuje dużo pamięci... zbyt dużo by zmieścić się w pamięci routera.
Do routera mam podłączony czytnik USB, w którym znajduje się karta microSD 4GB. Jakimś cudem udało mi się (albo tak mi się wydaje) zainstalować extroot na pendrive, ale teraz w zakładce USB mam informację, że "Nie wykryto żadnego zamontowanego nośnika USB".
Po konfiguracji ponownej (start z extroota) zainstalowałem minidlna - wydaje się działać w menadżerze urządzeń.
Proszę o informację, czy coś źle robię, czy może żeby udostępniać zasoby przez DLNA trzeba mieć przynajmniej dwa urządzenia USB (jedno na extroot, a drugie na pliki multimedialne) podłączone do routera przez dodatkowego huba itp.?

P.S. Jak usunąć niepotrzebne dodatki i skórki?

Połączony z 30 styczeń 2013 10:28:06:

Cytat

dragon79 napisał(a):
[...] zapchałem sobie pamięć wewnętrzną (da się to jakoś wyczyścić?).[...]
P.S. Jak usunąć niepotrzebne dodatki i skórki?


Drodzy forumowicze / forumowiczki,
Ponawiam pytanie, w jaki sposób można usunąć pozostałości po nieprawidłowo zainstalowanych pakietach / dodatkach?
Nigdzie nie udało mi się znaleźć tych informacji.
Radziłem sobie w taki sposób, że robiłem przywrócenie ustawień domyślnych Gargoyla i wgrywałem zapisane wcześniej ustawienia, ale przy takim podejściu zawsze muszę laptopa podłączyć kablem sieciowym do routera. Czy jest inny sposób?

Jeśli chodzi o mój P.S. to już wiem, że nie usunie się dodatków, które są "oryginalnie" w Gargoyle i nie odzyska się w ten sposób miejsca w pamięci...
Edytowany przez dragon79 dnia 30-01-2013 10:28
TL-WR1043ND V1.8 + Gargoyle 1.5.10.12 by obsy
TL-WDR3600 V1.2 OFW 130320
NSA310 (OFW 4.51) + WD20EARX
 
bugmenot
Cześć.

Od posiadam WR1043ND od ponad roku, ale od około 2 miesięcy zaczęły się problemy z WiFi. Wygląda to trochę jakby kart sieciowa się zawieszała i przestawała nadawać. Na fabrycznym sofcie (najpierw przedostatnia wersja, po problemach zaktualizowałem do najnowszej wersji) przestaje świecić lampka Wifi. Spróbowałem DD WRT, ale tu już w ogóle co kilka, kilkanaście minut były problemy. Zainstalowałem OpenWRT i jest lepiej, ale też czasami działa 2 dni, a czasami po pół godziny się potrafi wyłożyć. Żeby wznowić nadawanie WiFi wystarczy wejść w LuCI i w ustawieniach karty bezprzewodowej kliknąć "Save & Apply", nawet bez zmiany jakichkolwiek ustawień.

Zaczynam myśleć nad kupnem czegoś innego, ale może da się jeszcze jakoś uratować tego TP Linka, ludzie go generalnie chwalą. Ja też do tej pory nie miałem żadnych problemów z nim.
 
luka80
witam
mam ten sam problem co @bugmenot
wifi działa średnio dzień i się wysypuje, czy komuś udało się coś w temacie poradzić?

1.5.10.12 (r37768), by obsy
Synology ds214play
TP-Link TL-WR1043N |Gargoyle_byobsy|
 
misiek08
Witam,

Mam pewien problem. Otóż jestem posiadaczem TL-WR1043ND i w momencie gdy mam podłączonego laptopa przez Wi-Fi (wystarczy włączona przeglądarka) pingi na komputerze (podłączony przez modem UPC->TP-LINK->komputer kablem) skaczą nie do zniesienia. Dopiero w sytuacji gdy laptop jest wyłączony ping wraca do normy. Mam UPC 25Mb/s, soft w routerze aktualny, oryginalny ze strony TP-LINKA, system Windows 8.1/7.
 
sebapulawy
A powiedzcie koledzy jaki alternatywny soft mozna na niego wgrać?
obecnie mam dd-wrt i działa oki, lecz wyczytałem że w tomato mozna łatwiej zkonfigurować filtrowanie stro i wycinanie reklam?
co polecacie do tego celu?
a po2 drugie w którym sofie jest taka opcja aby wybrany adres ip z puli wewnetrznej wychodził przez tunel vpn kleint openvpn? lub np poprzez tora?
 
janekb77
Witam

Nie chcę zakładać nowego tematu. Co ja robię źle - podłączyłem pendrive 32 GB do routera 1043nd. Wygląda to tak jak na zdjęciu w załączniku. Co zrobić aby ten dysk widać było na komputerze z windowsem XP
janekb77 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 139

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

ptyku
29-06-2024 15:16
hi, mam problem z routerkiem RT-AC88u a dokładniej z wgraniem nowego firmware.

tamtosiamto
03-06-2024 16:24
poszlo w koncu -najpierw przez restoration jakies stare ddwrt, potem z menu update plik ac66u z art o zmianie 868l->ac66u

tamtosiamto
02-06-2024 21:44
trx size 44560384 > memory size 33554432 nigdy czegos takiego nie widzialem podczas flashowania rutera

tamtosiamto
02-06-2024 21:37
wgrywanie ddwrt z opisu zmiany softu z dlinka na asusa nic nie daje, dalej startuje tomato, wgranie ddwrt dla ac66u wchodzi, ale z niego tez nie da sie wgrac ofw asusa i merlina, kicha

tamtosiamto
02-06-2024 19:57
Probowal ktos wrocic z tomata do OFW ASAUSa na przerowbionym DIR868l -> rt-ac66u ? Ni cholery nie moge dac sobie rady.

RaTaJ
10-05-2024 15:43
Czy intel n100 4x 3,40Ghz z Intel HD i DDR5 byłby dobry, widziałem za 550zł z 8gb ram i ssd 512gb?

Adooni
26-04-2024 14:41
jaki router RMerlin nie pociagne, tomato/ openwrt tak non hilink,

tamtosiamto
23-04-2024 12:35
modem bez smilocka?

man1
22-04-2024 23:27
Czy próbował ktoś uzywac karty voice (z nolimit GB) od tmobile w modemie /routerze? Da się jakoś to zrobić? Bo u mnie neta brak. E3372 Sad

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

77,897,840 unikalnych wizyt