Jako że napisałem (już prawie) prace inżynierską o alternatywnym sofcie na routery, stanąłem obecnie nad zadaniem zrobienia jakichś testów.
Tak więc wymyśliłem sobie co by, obok zwykłych testów wydajności na kopiowanie plików zrobić jakiś atak DoS. Do tego przydało by się przetestować ilość połączeń z jaką poradzi sobie sprzęt.
Ponieważ nie mam ani czasu, ani ochoty zagłębiać się w tą tematykę, proszę Was o pomoc i wskazanie jakiegoś przyjemnego i protego oprogramowania które pomoże przeprowadzić mi takie testy.
Na ilość połączeń wymyśliłem sobie zapuszczenie zwykłego klienta Torrent ale to jakoś takie mało PRO
Jak chcesz robić atak DoS, to obrona przed tym leży w kwestii systemu operacyjnego. Więc wersja raczej nie ma znaczenia.
Gorąco polecam narzędzie nmap. Możesz nim wywołać przepełnienie tablicy conntrack, a w przypadku nieumiejętnego ustawienia w Tomato zwyczajnie wysypać cały system operacyjny - niestety Tomato w domyślnej konfiguracji jest bardzo na to podatny.
Przyda Ci się system operacyjny Linux z pakietem dsniff.
Możesz się jeszcze bawić w ataki w warstwie wifi, tu używasz sterowników trybu monitor i pakietu aircrack-ng, albo narzędzia mdk3(tym można skutecznie uwalić komunikację przez wifi).
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.