Sprzęt:
wag54gs firmware 1.00.12
pap2t 5.1.1(LS) (nówka sztuka, od samego rana bawię się nią, testuje opków itp.)
Po 24h neostrada się resetuje, następuje zmiana adresu ip. W czym problem,
Mianowicie po zmianie ip bramka nie łapie i'netu.
Widzę ją w routerze, niby wszystko ok ale netu brak.
Po wyciągnięciu kabla zasilającego/sieciowego/telefonicznego z bramki i ponownym załączeniu również brak reakcji.
Po reconnekcie połączenia z inetem również brak reakcji.
Jednak po wyłączeniu zasiliania z routera&bramki i ponownym włączeniu, wszystko ok - bramka łapie net z routera w ciągu 5 sekund.
W czym może tkwić problem?
Niewłaściwe ustawienia?
Jeżeli ktokolwiek ma jakiś pomysł to proszę o pomoc (możliwe że to ja gdzieś zawaliłem w configu)
Niestety, po wybraniu tej opcji nie działa nadal. (czyżby wina bramki, routera?! )
Resetowałem, sprawdzałem 100x czy zapamiętaj opcję (zapamiętał),
i nadal nie może się połączyć po reconekcie neostrady - pomaga wyłącz/włącz na listwie zasilającej.
btw, 15grudnia zamówiłem wrt54gl, jak dojdzie to wtedy sprawdzę jak będzie to śmigać i czego ew. to była wina (jeżeli nie rozwiążemy tego problemu teraz)
A przy okazji rozpocznę zabawę w alternatywny soft
edit: Przed chwilą zrobiłem wyłącz/włącz bramki i routera - po złapaniu neostrady przez router, bramka zalogowała się do serwerka opa w ciągu 4-5 sekund o_oEdytowany przez tomek dnia 25-12-2006 20:49
Przed chwilą dostałem gl'ke podłączyłem pod lucka i?
Pierwsze co zrobiłem to oczywiście wgrałem pomidorka (tak btw. ilość przydatnych opcji mnie rozwaliła),
Podpiąłem bramkę :
- Złapała net
- Rozłączyłem net
- Krótki w8ting na złapanie połączenia, net w kompie ok,
3 sekundy później : SUKCES! brama załapała net.
Tak więc wag54gs leci do żyda, już nawet nie chcę dochodzić w czym tkwił problem.
A więc temat do zamknięcie.
Idę przekierować linksysowi porty i zabieram się za badanie pomidorka.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?
servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?