| Sagem 2704 neostrada + tomato Netgear WNR3500L v2 + no-ip | 
| wachu | Dodano 02-11-2013 19:25 | 
|  
 User

| Witam Czy ktoś/komuś z forumowiczów udało się skonfigurować podobny zestaw w taki sposób aby mieć dostęp zdalnych do routera (na początek bez różnicy którego czy to Sagema 2704 czy do pożądanego Netgeara) ?

Mam założone kont na no-ip.com, w DNS Netgera wpisane odpowiednie dane niestety próbując wywołać mojanazwa.no-ip.biz lub bezpośrednio wpisując adres IP z jakiegoś urządzenia/z innej sieci (np. mój telefon) nie ma żadnej odpowiedzi.
 Robiąc taką samą czynność jednak z wewnątrz sieci, zarówno przez wpisanie do przeglądarki nazwy czy gołego adresu IP otwiera mi się okno logowania do Sagema.
 W Sagemie nie ma możliwości wpisania DNS dla no-ip.com jest tylko dyndns i jeszcze jakiś inny płatny dostawca tej usługi, dlatego próbuję takiej dziwnej kombinacji jak wyżej.

Na forum znalazłem też informację na temat ustawienie tego modemu jako bridge'a http://openlinksys.info/forum/viewthr...ost_121460, ale jak wynika z opisu nie działa to do końca tak jak należy.

ps
 Jak mogę wstawić zdjęcia?

pozdrawiam
 wachu

pozdrawiamw@hu
 | 
|  | 

| 
|  | 
| sapcio2 | Dodano 02-11-2013 20:27 | 
|  
 Power User

| Cytat wachu napisał(a):
Na forum znalazłem też informację na temat ustawienie tego modemu jako bridge'a http://openlinksy...ost_121460, ale jak wynika z opisu nie działa to do końca tak jak należy.
 Spróbuj... powinno działać.

Od kwietnia jak ustawiłem tak działa nonstop i do sagema nie zagladam...teraz nawet nie mam fizycznego dostępu do sagema (aż do świąt), ale działa wciąż gdyż obsługa NAS czy zaglądanie do podłączonego do sagema rt-n16 przebiega  bezproblemowo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
 | 
|  | 

| 
|  | 
| wachu | Dodano 03-11-2013 12:26 | 
|  
 User

| Ustawiłem Sagema w tryb bridge zgodnie z informacjami w poście z linka powyżej, tj: usunąłem połączenia ATM oraz WAN a następnie stworzyłem na nowo dla ATM: 
  a dla WAN:

W Netgearze ustawiłem WAN na PPPoE jak na zdjęciu:

Niestety nie łączy się z internetem, nawet po wybraniu przycisku connect jak na zdjęciu niżej, brak połączenia:

W Sagemie mam ustawiony adres 192.168.0.1, w Netgerze 191.168.1.1, nie mam problemu z łączeniem się do Sagema ale połączenia z netem nie ma w takiej konfiguracj.

Sapcio2 masz może zdjęcia ze swojej konfiguracji -mógłbyś je udostępnić?
 pozdrawiam
 wachu

pozdrawiamw@hu
 | 
|  | 

| 
|  | 
| sapcio2 | Dodano 03-11-2013 12:53 | 
|  
 Power User

| Z sagema nie mam możliwości, bo brak dostępu fizycznego. Jedynie z rt-n16 z zainstalowanym Tomato. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
 | 
|  | 

| 
|  | 
| wachu | Dodano 03-11-2013 15:02 | 
|  
 User

| Sapcio2 a te DNS'y statyczne to przepisałeś na podstawie danych, które wskazywał Sagem wcześniej np. u mnie powinienem przepisać: 

?

pozdrawiamw@hu
 | 
|  | 

| 
|  | 
| kamilj | Dodano 03-11-2013 15:23 | 
|  
 Moderator

| @wachu tych ustawień się nie przepisuje... To router powinien otrzymać na zew adres IP a otrzymuje go twój modem więc coś jest nie tak z ustawieniami modemu...

------------------------------------------------------------------------------ 
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1 
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p | 
|  | 

| 
|  | 
| wachu | Dodano 03-11-2013 15:32 | 
|  
 User

| kamilj, to co powyżej to jeszcze jest ustawienie domyślne Sagema a nie w trybie bridge. Zobacz na moje zdjęcia wyżej z Netgera, z ustawiania WAN w polu Static DNS jest 0.0.0.0 i moje pytanie jest czy w to i poniżej tego pola mam wpisać adres podstawowy i zapasowy serwer DNS, który pokazuje Sagem jak jest domyślnie skonfigurowany?

Połączony z 03 listopad 2013 16:43:03:
 po przepisaniu dwóch DNS'ów w pole Static DNS, wyłączeniu i ponownym załączeniu Netgera jak na tą chwilę wszystko działa ok. WNR3500L łączy się z siecią, DNS z no-ip działa i mogę łączyć się zdalnie.
 Dziękuję za zainteresowanie i wskazanie kierunku poszukiwania.
 Edytowany przez wachu dnia 03-11-2013 16:43

pozdrawiamw@hu
 | 
|  | 

|