| Asus RT-N66U Tomato ver115 AIO konfiguracja anten | 
| djtc | Dodano 12-01-2014 15:30 | 
|  
 User

| Witam postanowiłem wgrać na swój router Tomato gdyż na oryginalnym sofcie nie mogłem nazywać hostów które miały przypisane konkretne adresy IP po MAC oraz nie zbyt dobra konfiguracja QoS. I dostrzegłem że po wgraniu Tomato router nie łączy się już z kolejnym routerem który pracuje w trybie Client - Infrastructure z powodu za słabego zasięgu natomiast łączył się na oryginalnym. 
 W Asusie wykręciłem jedną antenkę i na jej miejsce mam przykręconą antenę płaską sektorową która puszcza sygnał do kolegi.
 Moje pytanie brzmi jak można niezależnie kontrolować moc każdego gniazda antenowego i jakie parametry powinny mieć anteny żeby to działało jak należy, dodam że zmiana mW nic mi nie dawała.

A jak złapałem połączenie to było ono dość marne i dziwne ale tylko urządzenia podłączone do LAN w drugim routerze Sapido miały dostęp do neta a po wifi już nie tylko miały połączenie z routerem Sapido a w Tomato na Asusie na liście podłączonych urządzeń ich nie było.

Może jakaś inna opcja połączenia ?
 Routery to
 ASUS RT-N66U
 Sapido GR-1733

Dodam również że muszę prawidłowo ustawić QoS gdyż zależy mi na połączeniach skype - skype oraz www i korzystanie z tabletów i telefonów.
 Łącze mam DL 10 Mb/s i UL 8 Mb/s

Posiadam jeszcze router
 Belkin F5D8235-4  może jego by użyć jako klienta albo repeatera

Version Info
 Hardware 	         F5D8235-4 v2000
 Firmware  	         2.01.07
 Boot Loader version 2.02 - built Jun 12 2008 Time:15:40:46
 Wireless driver 	 2.0.0.0
 Firewall                     2.02
 GUI	                         2.02
 znalazłem na niego coś takiego

http://wiki.openwrt.org/toh/start#belkin

Nie wiem czy to jest oki bo ver 2000 w moim a w openwrt potrzeba v1

Pozdrawiam

djtc załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku. Edytowany przez djtc dnia 12-01-2014 15:43
 | 
|  | 

| 
|  | 
| kamilj | Dodano 12-01-2014 15:44 | 
|  
 Moderator

| Nie wydaje mi się żeby istniała możliwość regulacji mocy anten zwlaszcza ze ta opcja nie działa w tomato RT-N. 
 Podłączenie do jednej wejścia antenowego mocniejszej anteny nic nie da chyba że do każdego wejścia antenowego podłączysz mocniejszy sprzęt co nie ma sensu.

Nie napisałeś w jakiej odległości znajduje się klient, czy są po drodze jakieś przeszkody itp.

Sprawdzałeś soft RMerlina?

------------------------------------------------------------------------------ 
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1 
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p | 
|  | 

| 
|  | 
| djtc | Dodano 13-01-2014 17:44 | 
|  
 User

| Witam dzięki za kontakt Więc tak odległość to około 40 m z tym że po drodze jest ruina sąsiada gdzie dach jest prawie przeźroczysty Wcześniej na oryginalnym sofcie i tej samej antenie miał on sygnał na poziomie 40% co w przełożeniu na transfer dawało około 3 Mb/s na 2Mb/s. Podejrzewam że sąsiad będzie musiał wziąć swoją usługę osobno.

Antena jest taka
 ANTENA SEKTOROWA - MIKROPASKOWA PLATON 14 dBi 2,4GHz
 http://yagi.pl/sektor-pionowy-platon-...-1378.html

Gdyż taką miałem za free więc myślałem o jej wykorzystaniu. Ale faktycznie może anteny zostawić jak były oryginalnie a spróbować z poddasza od switcha coś podłączyć i puścić osobno sygnał tylko coś nie drogiego bo nie chcę w to za dużej kasy wkładać. A nawet jak on zrezygnuje z tego łączenia kiedyś to wykorzystam tą inną rzecz do pokrycia zasięgiem całego domu.

A dodatkowo mam pytanie czy jest jakieś urządzenie rozdzielające sygnał z jednego gniazda lan na np. 4 urządzenia ale bez dodatkowego zasilania np żeby zasilanie szło w kablu ethernetowym  Coś jak PoE N poddaszu mam Switch 8level 8 gniazd lan. Może jego wymienić na coś Poe.

Ogólnie wszędzie mam w domu gniazda RJ-45 tylko nie taka ilość jaka by mi była potrzebna a wszędzie dokładać zasilacze i switche to trochę chore.

Połączony z 13 styczeń 2014 20:14:42:
 Tak Merlina mam teraz od dwóch dni i o dziwo w miarę cieka transfer u sąsiada to DL 2,6 Mb/s a UL 3 Mb/s
 Edytowany przez djtc dnia 13-01-2014 20:14
 | 
|  | 

| 
|  | 
| Maniek91PL | Dodano 14-01-2014 02:14 | 
|  
 Maxi User

| sam sobie możesz zrobić zasilanie poe  zobacz schematy - sam będe się za pare dni za to zabierał aby zrobic zasilanie na strychu. Schemacik , 2+, 2- reszta zostaje i można lutować  lub użyć ostatecznie kabelków takich, na allegro do 20 zł są. 
 woo.. 40m ? i tak słabo idzie ? coś musi być nie tak

Asus RT-AC3200 Rocket M5
 APC BACK-UPS RS 1200
 Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S
 Alienware m15
 Vu+ Solo2
 | 
|  | 

| 
|  | 
| djtc | Dodano 14-01-2014 11:22 | 
|  
 User

| sorki za zatrówanie du.y ale masz może te schematy lub linki do nich ? wiem google wie wszystko ale może masz coś konkretnego na myśli
 | 
|  | 

| 
|  | 
| Maniek91PL | Dodano 14-01-2014 11:57 | 
|  
 Maxi User

| Nie ma problemu , można gotowca takiego :  - Jak wspomniałem koło 20 zł na allegroszu. 
 A schemacik powinien też być

masz schematy, pin'y i kolorkami

Dla 100% pewności czy to jest poprawnie , może ktoś by się jeszcze wypowiedział ?

Asus RT-AC3200 Rocket M5
 APC BACK-UPS RS 1200
 Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S
 Alienware m15
 Vu+ Solo2
 | 
|  | 

| 
|  | 
| djtc | Dodano 14-01-2014 22:17 | 
|  
 User

| Dzięki to jest dobre rozwiązanie dla mnie ale mimo to zakupiłem jeszcze switcha poe na poddasze bo i tak się przyda oraz zakupiłem również TP-LINK TL-WA5210-G
 http://allegro.pl/mocna-antena-wi-fi-...31459.html
 dobre parametry można podłączyć zewn antenę a sama wbudowana też jest mocna
 podłączę tego tplinka po lan do witcha i po wifi wyślę sygnał do sąsiada
 tylko proszę o info jak go ustawić najlepiej.
 Dodam że asus ma teraz Merlina a po testach znowu wracam na Tomato.

Tryby połączeń bezprzewodowych 	TP-Linka

Router/punkt dostępowy,
 router/klient AP (klient WISP),
 punkt dostępowy/klient,
 AP/most/wzmacniacz

Dodam że dobrze by było jak by asus zarządzał wszystkim a nie tp-link ewentualnie w ostateczności na tp linku podsieć tylko muszę mieć przekierowanie portów na poszczególne urządzenia wewnątrz sieci tp-linka

Połączony z 15 styczeń 2014 22:18:32:
 Może ktoś przeniesie ten temat do działu gdzie on bardziej odpowiada.
 Może Asus albo typowo techniczny bo to jest po części powiązanedotyczy dwóch tunerów a i na wersje fw jestem otwarty.
 Edytowany przez djtc dnia 15-01-2014 22:18
 | 
|  | 

|