mam neostrade 1Mb ( dobrze chodzi bo nowa i bliska centralka ) do tego USRobotics 9107.
Teraz potrzebne mi jest WiFi w domu. Zastanawiam sie nad WRT54GL ( ten co mam bedzie robil za modem) jednak pytanie brzmi czy bedzie on na tyle dobry zeby umozliwic mi ogladanie stron i jednoczesnie granie w gry sieciowe mojemu bratu ( chodzi konkretnie o CS ).
Ten 9107 niby ma QoS jednak nei daje rady. Strony nie moge za bardzo przegladac bo ping skacze do duzych wartosci.
Wszytsko inne w tym sprzecie co mam wystarcza mi. Dlatego jezeli WRT54GL nie bedzie wstanie rozwiazac problemu z pingiem w grach sieciowych to jest dla mnei bezużyteczny. Kupie wtedy najtansze AP i bedzie git.
Wszystko zależy od tego jak dobrze skonfigurujesz QoS i podział downloadu skryptem. Główną kwestią nie jest wybór routera (musi tylko obsługiwać alternatywny fw) ale przede wszystkim dopieszczenie ustawień QoS i skryptu z generatora Robsonna. Sprawdź przede wszystkim czy ten USR da się przestawić w tryb bridge - tak by całością zarządzania połączeniem i podsiecią zajął się wrt. Ew. sprzedaj tamten i kup jakiś z polecanych na forum modemów do neo .
Co do routera to jak najbardziej może być wrt54gl gdyż na tym pójdzie każdy alternatywny fw (na każdej dostępnej wersji). Co do pozostałych to trzeba sprawdzić numer wersji (masz w dziale artykuły tabelę zgodności).
Pamiętaj, że QoS obsługuje praktycznie wyłącznie podział uploadu - od podziału downloadu masz skrypt. Poza tym QoS w standardowym fw Linksysa jest dość kiepski (mało opcji), nie wiem jak w Twoim USR.
Moja rada - poczytaj jakie możliwości daje QoS w Tomato. Podałem ten fw jako przykład bo jest o nim najwięcej wątków QoS na forum. Potem ściągnij sobie generator Robsonna i "na sucho" popatrz co i jak tam można ustawić. Jeśli uznasz, że to dla Ciebie wystarczy to kup jakiś router zgodny z wybranym fw i testuj, poprawiaj, znów testuj aż będzie działać zgodnie z Twoimi oczekiwaniami.
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.