Prośba o pomoc w wyborze sprzętu
|
experimment |
Dodano 06-08-2008 01:35
|

User

|
Witam,
Zamierzam zakupić router, by z łącza internetowego z którego aktualnie korzystam w pececie, mogli korzystać też inni domownicy. W tematyce sieci jestem dość zielony, stąd mimo że cały dzień spędziłem na czytaniu i zaznajamianiu się z nowym tematem, potrzebuję porady co warto w moim przypadku kupić.
Sytuacja wygląda tak: korzystam z sieci dzięki operatorowi osiedlowemu www.pronet.lublin.pl. Chcę do routera połączyć bezprzewodowo lapka Dell Latitude D600, oraz kablem mojego peceta. Dodatkowo będę chciał korzystać z sieci przez smartfona. fajnie byłoby, gdybym mógł pod router podpiąć bezpośrednio urządzenie wielofunkcyjne, bo dzięki temu można by z niej korzystać niezależnie od drugiego komputera.
Aktualnie jestem podłączony do sieci bez żadnego modemu. Jestem po prostu w sieci lokalnej, mam swoje publiczne ip. Operator potrzebował ode mnie adres karty sieciowej, także dostęp przydziela po MAC.
Co w tym przypadku polecacie? |
|
|
|
obsy |
Dodano 06-08-2008 07:09
|

VIP

|
Wiec nie masz żadnych wymagań. Co do połączeń komputerów to dowolny ruter - chyba wszystkie popularne maja możliwość klonowania adresu mac, więc tu nie ma problemu (ew mozesz podac mac rutera do dostawcy).
Urządzenie wielofunkcyjne - na usb? Jeżeli tak to potrzebujesz coś z portem usb, np. ASUSA wl500gp/wl500w. Ale nie masz gwarancji że wszystko będzie z tego urządzenia działało bo to kwestia odpowiedniego softu.
Bez podłączania tego urządzenia - wrt54gl, z tym urządzeniem - asus wl-500gp lub inny z portem usb, ale jw - nie masz gwarancji że wszystko da się uruchomić.
|
|
|
|
experimment |
Dodano 06-08-2008 10:33
|

User

|
Rzeczywiście wymagań nie sprecyzowałem:
przede wszystkim niezawodność, przydała by się stosunkowo łatwa konfiguracja, i najlepiej aby gwarancja producenta była jak najdłuższa 
Zabezpieczenie sieci powinno stać na dobrym poziomie. Dodatkowo byłoby miło, gdyby router mógł samemu bez włączonego komputera pobierać z sieci pliki [obiła mi się o uszy taka możliwość], ale nie jest to warunek konieczny.
Łącze mam dość szybkie i zależy mi, abym po przejsciu na router nie odczuwał różnicy w szybkości przesyłu [efekt spowolnienia?].
Trafiłem też gdzieś na parametry modelu WRTSL54GS, wydawał się bardzo interesujący [szczególnie możliwość podpięcia pamięci masowej i dostępu do plików na niej umieszczonych z każdego innego miejsca w sieci], ale nie mogę go znaleźć nigdzie w sprzedaży. O co chodzi?
Edytowany przez experimment dnia 06-08-2008 10:56
|
|
|
|
obsy |
Dodano 06-08-2008 11:58
|

VIP

|
Bo sprzedawany jest usa. U nas odpowiednikiem funkcjonalnym jest asus wl-500g premium.
|
|
|
|
experimment |
Dodano 06-08-2008 18:20
|

User

|
Ok, rzeczywiście ten asus odpowiada moim potrzebom.
Szukając go w sklepach zauważyłem, że są jego dwie wersje:
stara: WL-500g Premium
nowa: WL-500gP V2
Która jest bardziej warta kupna? I czym się odróżniają, bo trudno mi się doszukać różnic? |
|
|
|
obsy |
Dodano 06-08-2008 18:39
|

VIP

|
v1 miała kartę radiową na minpci. Jak znajdziesz jeszcze w sklepie - to weź tą, bo w przyszłości być może wymienić ja na inną. Reszta jest taka sama.
|
|
|
|
experimment |
Dodano 07-08-2008 23:19
|

User

|
obsy - wielkie dzięki za pomoc
Zamówiłem już tego asusa w pierwszej wersji. Mam jeszcze jedno pytanie: czy po podłączeniu dysku flashowego mogę zrobić z niego serwer ftp - ale nie tylko w sieci wewnętrznej, ale również z dostępem z z zewnątrz?
I czy jest to mozliwe na oryginalnym ssofcie, czy tylko na alternatywnym oprogramowaniu? |
|
|
|
obsy |
Dodano 08-08-2008 06:51
|

VIP

|
Na oryginalnym nie wiele zrobisz. Na innych wszystko co wymyślisz sobie. Do wyboru masz oleg, tomato (tu nie masz oficjalnie wsparcia dla usb), dd-wrt i openwrt.
Z racji przekonań polecę openwrt, na moich stronach masz opis co z tym mozna zrobić, masz tez wiki openwrt.pl które w znakomitej większości obejmuje asusa.
|
|
|
|
experimment |
Dodano 08-08-2008 11:48
|

User

|
ok, w wersji v2 jest w oryginalnym oprogramowaniu taka mozliwosc [bodajze asus ddns] i z uwagi na fakt, ze obie wersje od siebie mało różnia, jestem ciekaw czy jet również dostępna dla v1.
Zmiana oprogramowania na alternatywny soft będzie moim kolejnym krokiem na przód, ale to dopiero za jakiś czas |
|
|