ASUS WL500Gp i internet z Multimedia
|
lolekanabolek |
Dodano 04-09-2008 16:38
|

User

|
Witam
Przymierzam się do zakupu zakupu ASUS WL500Gp z powodu jego zdolności torrentowej. Nie jestem pewien tylko nie będzie problemów z podłączeniem go do modemu Thomson TCM420. Net mam z Multimedia i raczej na pewno nie da rady zastąpić ich modemu żadnym routerem. Dodatkowo Multimedia blokuje rozdzielanie netu. Pomimo instrukcji, że można do modemu podłączyć switch lub hub i bez problemu sygnał idzie na parę komputerów nie udało mi się tego osiągnąć. Net tylko był na jednym kompie. Z serwisu od Multimedia dowiedziałem się, że nie da rady tego zrobić (pomimo, że jest tak w instrukcji do Thomsona), ponieważ oni to blokują.
W związku z powyższym zastanawiam się czy jest sens zakupu Asusa. Konfiguracja wyglądałaby najprawdopodniej tak:
Thomson > WL500Gp > 1) Komputer oraz 2) dyska na usb
Router Asusa użyty byłby jako switch.
Nie wiem, ktoś może używa ww routera i a net z Multimedia??? Przeszukałem forum ale jakoś nie udało mi się nic znaleźć co by rozwiało moje wątpliwości
Pzd |
|
|
|
obsy |
Dodano 04-09-2008 16:45
|

VIP

|
ZAWSZE da się podzielić, tego nie da się zablokować. Multimedia pewnie nie pozwala na bezpośrednie podłączenie 2 urządzeń aktywnych.
Thomposon->wl500gp przez wan -> komputer przez lan lub wifi. Będzie działać, co najwyżej wymaga trochę zabawy.
|
|
|
|
lolekanabolek |
Dodano 07-09-2008 22:51
|

User

|
oki, dzięki
pomęczyłem swój stary router planet 402d i udało mi się go skonfigurować, więc asus też pójdzie bez problemu. Nawet było to dość proste hihi
Teraz mi został zakup WL500Gp. Pytanie tylko, którą wersję:
- WL500Gp
- WL500Gp v1
- WL500Gp v2
Takie widzę w ofercie sprzedaży na stronach sklepów.
Większość postów na forum dotyczy WL500Gp. Nie wiem tylko jaka jest różnica między Gp a Gp v1. Z tego co się zorientowałem to v2 lepiej sobie darować. Nie można do niej wgrać alternatywnego softu. Wolałbym się upewnić aby przed zakupem dokładnie ustalić ze sprzedawcą co ma mi wsadzić do paczki ;-)) już raz miałem przypadek, że przysłali mi nie ten model (różnił się jedną literką w numerze). Pewnie oferta na www swoją drogą a stan magazynu swoją drogą i nie robi im różnicy, że klient chce wersje Gp v1 a wsadzą mu do paczki Gp v2 ;-)))
Sprawa się oczywiście rozbija o jak najbardziej stabilne urządzenie i soft do torrentów ;-))
Gdzieś kiedyś wpadł mi w oko post, w którym radzono, która wersja asusa jest najlepsza ale nie mogę go teraz zlokalizować ;-(((
pzd
Edytowany przez lolekanabolek dnia 07-09-2008 22:53
|
|
|
|
obsy |
Dodano 07-09-2008 22:55
|

VIP

|
Cytat lolekanabolek napisał/a:
Teraz mi został zakup WL500Gp. Pytanie tylko, którą wersję:
- WL500Gp
- WL500Gp v1
- WL500Gp v2
Takie widzę w ofercie sprzedaży na stronach sklepów.
Większość postów na forum dotyczy WL500Gp. Nie wiem tylko jaka jest różnica między Gp a Gp v1.
zawsze jest tylko v1 lub v2. To pierwsze po prostu nienazwane jest.
Cytat
Z tego co się zorientowałem to v2 lepiej sobie darować. Nie można do niej wgrać alternatywnego softu.
Można...
Cytat
Sprawa się oczywiście rozbija o jak najbardziej stabilne urządzenie i soft do torrentów ;-))
Generalnie działa, jak zadowoli Cię wydajność usb...
|
|
|
|
lolekanabolek |
Dodano 07-09-2008 23:19
|

User

|
Cytat obsy napisał/a:
zawsze jest tylko v1 lub v2. To pierwsze po prostu nienazwane jest.
oki, dzięki
Cytat obsy napisał/a:Cytat lolekanabolek napisał/a:
Z tego co się zorientowałem to v2 lepiej sobie darować. Nie można do niej wgrać alternatywnego softu.
Można... ale czy jest stabilne tak jak do v1?? Były chyba z nim jakieś problemy na początku?? z softem czy też nawet z samym asusem??
Cytat obsy napisał/a:
Generalnie działa, jak zadowoli Cię wydajność usb... Rozumiem, że masz na myśli transfer z dysku usb przez router do kompa??
Zawsze przecież można odpiąć dysk od routera i podpiąć do kompa, zgrać co potrzeba i znów go do routera ;-)) |
|
|
|
obsy |
Dodano 08-09-2008 06:54
|

VIP

|
Cytat
Cytat obsy napisał/a:Cytat lolekanabolek napisał/a:
Można... ale czy jest stabilne tak jak do v1?? Były chyba z nim jakieś problemy na początku?? z softem czy też nawet z samym asusem??
Nie, zawsze działały. v1 ma kartę na minipci, v2 ma to wbudowane. Jeżeli nie będziesz chciał wymieniać radia na coś innego - to chyba nie ma różnicy.
Cytat
Cytat obsy napisał/a:
Generalnie działa, jak zadowoli Cię wydajność usb... Rozumiem, że masz na myśli transfer z dysku usb przez router do kompa??
Zawsze przecież można odpiąć dysk od routera i podpiąć do kompa, zgrać co potrzeba i znów go do routera ;-))
[/quote]
Szybko odkryjesz, że nie ma jak odłączyć, bo właśnie coś fajnie ściąga, albo nie chce się iść do drugiego pokoju po dysk albo dziesięć innych powodów
|
|
|
|
lolekanabolek |
Dodano 08-09-2008 08:43
|

User

|
Cytat obsy napisał/a:
Szybko odkryjesz, że nie ma jak odłączyć, bo właśnie coś fajnie ściąga, albo nie chce się iść do drugiego pokoju po dysk albo dziesięć innych powodów 
hihi, a to pewnie prawda ;-)))
a o jakis rzędach transferu jest mowa?? plik o rozmiarze 4 gb jak długo by się przepychał po tym usb?? |
|
|
|
obsy |
Dodano 08-09-2008 09:08
|

VIP

|
do 3,5MB/s, tak było w v1.
|
|
|
|
lolekanabolek |
Dodano 08-09-2008 16:01
|

User

|
oki, dzięki za info. Takiej prędkości się spodziewałem. Dzisiaj poszło zamówienia, jutro odbiór ;-))
Teraz czeka mnie krótki kurs linuxa hihihihi ;-))
Jeszcze raz dzięki za informacje |
|
|