01 Maja 2025 14:22:47
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Router do światłow...
· r6400v2 bład przy u...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· Netia IPv6
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Ubiquity Edgerou...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
· Pojemniki na FreshTo...
· [K] Obudowę Kompute...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Router do świat... [6]
· Netia IPv6 [5]
· r6400v2 bład prz... [3]
· [sprzedam] Asus R... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.86.123
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Netgear
 Drukuj wątek
Netgear WNR3500L pierwsze podejscie
buniaczek
Czyli częściowo miałem racje.. Ale dobrze wiedzieć te wszystkie rzeczy gdyż też przymierzam się do małego update-u.
Dzięki shibby za sprostowanie!
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

neotix
Mi się udało przejść bezboleśnie przez proces instalacji tomato i nawet routerek z marszu uzyskał IP.
Teraz dopiero zaczęły się schody, bo pierwszy raz mam styczność z tego typu urządzeniem i wszystkiego się uczę od podstaw. Niemal każda opcja to dla mnie niezgłębiona tajemnica Smile
Na dzień dzisiejszy udało mi się jeszcze podłączenie dysku chociaż nie obyło się bez komplikacji (nie chciał mi zrobić jednej partycji dane o wielkości ok. 900GB i musiałem podzielić na dwie).

sasiadka
Dziękuję za informację.
Ja jednak nie wiedziałem i zmieniłem rozszerzenie z *.trx na *.bin
i tak wgrałem wersję 032H na wersje 031H. Wszystko zadziałało.
Tak rozumiem teraz, że ustawienia w nowym sofcie trzeba zrobić
od nowa zaś reszta na HDD pozostaje bez zmian.
Sprawdziłem. Działa.
-----------------------------------------------------
Pozdrawiam : Marian
Router NETGEAR WNR3500Lv1
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-132 K26 USB BTgui-VPN

buniaczek

Cytat

sasiadka napisał(a):
...
i tak wgrałem wersję 032H na wersje 031H.
...

Nie lepiej było poczekać kilka godzin i wgrać 034H skoro shibby zapowiadał że będzie dziś coś świeżego?
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||

sasiadka
... no cóż, umknęło mojej uwadze.

neotix
Mam wielką prośbę.
Mógłby ktoś udostępnić taką przykładową konfigurację tomato? Wiem, że na domyślnych ustawieniach działa, ale zapewne wiele da się usprawnić. Co do skryptów to też bym prosił o wskazanie, którymi warto się zainteresować. Domyślam się, że zapewne sporo informacji jest na forum, ale jak człowiek nie jest oswojony z oprogramowaniem i nie wie czego szukać to liczba tematów na forum trochę przytłacza.

Co do upgrade do H34 to wystarczy reset do ustawień domyślnych, czyszczenie nvram i z poziomu www po prostu zaktualizować soft?

sasiadka
@neotix, co do podziału dysku na partycje proszę przeczytaj :
Fdisk, mkfs - podzial dysku na partycje

neotix
@sasiadka czytałem to i robiłem dokładnie wg instrukcji. Ze swapem i opt nie było problemu. Problem wystąpił natomiast przy partycji dane. Z 1TB zostało około 980GB na tą partycję i po wpisaniu komendy mkfs.ext2 -L "dane" /dev/sda3 wyskoczył komunikat o niemożliwości stworzenia superklastra czy coś podobnego. Usunąłem tą partycję i stworzyłem dwie podzielone po połowie (ok. 490GB każda). Po tym podziale już bezproblemowo się sformatowały.

Jeśli chodzi o ustawienia to mam problem z rozłączaniem się netu. Co pół godziny przy odnawianiu adresu router traci połączenie z netem. Mój provider przydziela IP po MAC i każdy abonent może mieć zarejestrowany tylko jeden. Wpisałem ten MAC na sztywno do routera, ale problem rozłączania nadal istnieje.

Druga sprawa to po podłączeniu komputera do routera świeci mi się żółta dioda przy "1" zamiast zielonej (ikona internetu "i" oraz zasilania są zielone). Nie wiem czym jest to spowodowane.

Póki co mam wpięty tylko jeden komp do routera, ale chce go przygotować do współpracy z dwoma by dzielił łącze dynamicznie wg potrzeb. Obecnie jednak nie dysponuję taką wiedzą dlatego zwracam się z prośbą o podanie jak macie skonfigurowane podstawowe opcje w tomato (nauka przez analogię).

EDIT: Jednak nie zrywa połączenia regularnie. Wcześniej tak mi się wydawało, ale teraz specjalnie się przyglądałem. Jedyną prawidłowością jaką zauważyłem to zrywanie gdy łącze jest w jakiś sposób obciążone (ściągam pliki, wczytuje mi się filmik na YT, gram online).
Edytowany przez neotix dnia 28-01-2011 00:54

shibby

Cytat

Druga sprawa to po podłączeniu komputera do routera świeci mi się żółta dioda przy "1" zamiast zielonej (ikona internetu "i" oraz zasilania są zielone). Nie wiem czym jest to spowodowane.

zolta - 100mbps
zielona - gigabit.

widocznie masz karte 100mbps w kompie.

Cytat

MAC to podstawa. Podbij tez TTL +1.

Cytat

Póki co mam wpięty tylko jeden komp do routera, ale chce go przygotować do współpracy z dwoma by dzielił łącze dynamicznie wg potrzeb. Obecnie jednak nie dysponuję taką wiedzą dlatego zwracam się z prośbą o podanie jak macie skonfigurowane podstawowe opcje w tomato (nauka przez analogię).

w moim tomato RAF masz limiter predkosci. Prosciej sie chyba nie da Smile

Cytat

Wiem, że na domyślnych ustawieniach działa, ale zapewne wiele da się usprawnić.

wierz mi, tomato w domyslnej konfiguracji jest bardzo dobrze skonfigurowane i nie trzeba nic mieszac w zaawansowanych opcjach. Ponadto konfiguracja innego usera nic ci nie da bo i tak jej nie zainportujesz do innego routera. Dodatkowo kazdy router konfiguruje sie indywidualnie wg potrzeb danego usera.
Edytowany przez shibby dnia 28-01-2011 09:20
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

neotix
Kartę mam zintegrowaną na płycie głównej P55-GD65 i na 100% jest to karta gigabitowa. Jeszcze sprawdzę czy coś nie jest źle ustawione w biosie i czy końcówki na kablu są dobrze zaciśnięte.

EDIT: Problemem były jednak końcówki. Zarobiłem od nowa i jest już połączenie gigabitowe.

Co do dzielenia łącza to wystarczy ten limiter i nie trzeba się bawić w skrypcie Robsona?
Edytowany przez neotix dnia 29-01-2011 13:25
Netgear WNR3500L + tomato-K26USB-1.28.9052RAF-EN-MIPSR2-031H-Ext by shibby

shibby
limiter robi dokladnie to samo co generator robsona.

buniaczek

Cytat

shibby napisał(a):
limiter robi dokladnie to samo co generator robsona.

Z tą różnicą, że limiter jest przyjemniejszy w "obejściu" Wink

shibby
nie przecze Wink

buniaczek

Cytat

shibby napisał(a):
nie przecze Wink

Nie musiszSmile - każdy się z tym zgodzi Smile

Wixa
Heya, a ja mam problem. Dzisiaj wgrałem na swoj WNR3500L tomato shibbiego

tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-034H-Ext

głównie z powodu limitera po MAC/IP i mam problem bo mi limiter nie działa. W celu sprawdzenia chicałem zablokować sobie prędkość down/up. Mam neta 6mbit. Wpisałem swoj ardes IP, ustawiłem sciaganie na 2000kbit i up na 150kbit ZAPISZ, RESETUJ .... i kiszka, na speedtest pokazuje mi 7500kbit/sek down i ok 600kbit/s up :/ To samo jak generowałem skrypt z genetatora robsona, ale tutaj wpisalem swoj adres MAC, Zapisz, resetuj i to samo , nie blokuje mi połączenia. Macie może jakieś pomysły co zle robię ?

PS. dodam ze QOS mam wyłączony i IP jest przydzielane po statistic DHCP

shibby
to pokaz jak to zrobilles bo mi limiter chodzi wysmienicie.

allstar

Cytat

buniaczek napisał(a):

Ja zrobiłem to tak:
5. Zalogowałem się na ruter wróciłem do fabrycznych ustawień i ustawiłem pass na www

Rozumiem ze rozmawiamy o Netgear WNR3500L

na moim widnieje U /L

czy bedzie cos nie halo jesli nie bylo zrobione fabryczne ustawienia tylko ustawienie pass na www i reboot?

wtedy jak mowilem ze wklepalem paselko i po reboocie nic nie moglem zrobic tylko same dlugie resety i dopiero pomoglo.
ASUS AIMESH

buniaczek
@allstar - a w momencie kiedy miałeś te długie resety wykonałeś czyszczenie nvram na koniec procesu instalacji tomato? Nie miałeś przypadkiem tej samej podsieci na LAN i WAN?
W moim przypadku z restartami nie miałem nigdy problemów (zawsze po instalacji lub upgrade robiłem czyszczenie nvram i wprowadzałem wszystko z palca).

m4rkiz
dobrze kombinuje ze wnr3500l z v1.28.9054 MIPSR2-beta-036H K26 USB Ext moge apgrejdowac do http://tomato.groov.pl/index.php?dir=K26/build5x-062-EN/&file=tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-062-Mega-VPN.trx ?

jak juz mam grzebac to chce wrzucac najnowszy full wypas, pewnie cos nowego sie przyda, a nawet jezeli nie to niech sobie lezy...

ilosc nowych buildow zaczyna mnie przytlaczac Pfft

przy okazji, ktos ma chec zarobic pare groszy i postawic mi serwer http (lighttpd) na tomato-NDUSB-1.28.8754SDHC-VPN.trx - sprzet to wrt54gl z sdhc modem
ma sluzyc jako wireless client dla jednego z kompow i serwowac statyczne stronki http (galeria fotek)

generalnie instalowac to sie wszystko instaluje, ale padam na konfiguracji serwera (odpalenie go na odpowiednim porcie, wlaczenie listowania katalogow, najlepiej zeby nie odpalal sie jako root itd.), niezbyt mam czas zeby sie tego teraz uczyc na bledach a serwer potrzebuje przeniesc z mojego glownego pc na cos nie pradozernego "na wczoraj"

jezeli ktos naprawde wie co trzeba zrobic zeby to dzialalo tak jak powinno i ma jakis sensowny dorobek na forum zeby to udowodnic to prosze o cene na PW
(ja wystawiam sprzet flashowany tym co podalem z zainstalowanym optware wg tego tutoriala http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=7607 a ineresuje mnie gotowy do pracy sprzet na ktorego tylko wrzuce swoje pliki html i bedzie dzialal)
Edytowany przez m4rkiz dnia 11-07-2011 09:55

buniaczek

Cytat

m4rkiz napisał(a):

dobrze kombinuje ze wnr3500l z v1.28.9054 MIPSR2-beta-036H K26 USB Ext moge apgrejdowac do http://tomato.groov.pl/index.php?dir=K26/build5x-062-EN/&file=tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-062-Mega-VPN.trx ?

jak juz mam grzebac to chce wrzucac najnowszy full wypas, pewnie cos nowego sie przyda, a nawet jezeli nie o niech sobie lezy...

Dobrze kombinujesz Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 61

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

115,570,283 unikalnych wizyt