hej,
Chciałem zaktualizować swojego pomidorka(miałem 1,28 mipsr2-083V-pl k26) - wołał o brak miejsca flashu... więc chciałem podegrać oryginalny soft (i potem on nowa tomato)... i coś nie poszło.
Na stronie był komunikat o sukcesie jednak teraz - nie mogę się wbić na niego bo nie rozdaje na portach lanowych IPka.
Są jakieś "metody" aby w inny sposób wbić się na w/w routerek i wrzucić nowe oprogramowanie?
ps.
Tak to jest jak noobik nie przyłoży się do pracy tylko na szybko chce
Sorki - nie sprzedam ... pogooglane - pomęczone - netgirek żyje!
Zabiegi które pomogły były czasami bynajmniej dziwne.
1. Objaw: świeci się na pomarańczowo dioda power no i link eth.
2. nie daje IP w LANie.
Co zrobione:
1. ustawienie w trybie "loadera" wg pomocy na stronie (choć to jest do v1)http://www.myopenrouter.com/article/20501/Reset-Debrick-NETGEAR-WNR3500L-Pin-Short-Method/
Czyli w skrócie: Na kompie ustawiasz na sztywno adres 192.168.1.15 z bramą 192.168.1.1 (gdzie indziej czytałem aby unikać IPków na PC z końcówką 1) i wpinasz się w routerek (puść sobie pinga na bramę); odpalasz "trupa" - robisz małe zwarcie miedzy nóżkami wg rysunku, dioda zaczyna migać na zielono (zanim nie migała pingi rwały się). odpalasz kolejne cmd i przechodzisz do folderku ze wcześniej pobranym pliczkiem (w moim wypadku: dd-wrt.v24-17084_NEWD-2_K2.6_mini-WNR3500L.chk i tak - jest to plik do v1 a nie v2 - prawidłowy nie chciał się podegrać dobrze) klepiesz poleconko tftp R11;i 192.168.1.1 put twójPlik.chk i enter - po kilku sekundach powinieneś dostać komunikat o sukcesie i dioda powera zmienia tryby migania z zielonego na pomarańcz potem świeci... chwilę tra podegranie nowego softa... restert i mamy działającego DD-WTRa.
a teraz wyszukanie poradnika na stronach openlinksys.info tematu: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=15052 i zabawa w/g kroków instalacji opisanych tam.
Jak wgrac tomato K2.6 - instrukcja w 7 krokach:
1) przywrocic ustawienia domyslne routera
2) wgrac ddwrt mini przez www
3) przywrocic ustawienia domyslne ddwrt, zalogowac sie na www i ustawic jakies haslo np root/root
4) połączyć sie telnetem do ddwrt i wydac komende: nvram get http_passwd. Zapisac wynik. To bedzie nasze haslo pierwszego logowania do tomato!
5) Zmienic rozszerzenie obrazu tomato z trx na bin i wgrac przez gui ddwrt.
6) zalogowac sie do tomato podajac wczesniej zapisane haslo i koniecznie zrobic erase all data in NVRAM memory.
7) gotowe, teraz mozemy zalogowac sie do tomato na domyslne dane admin/admin.
czyli pobrałem już pomidorka (na początek dla v1 - może coś się pomerdało i faktycznie mam v1 - oczywiście nieudana próba - router ponownie przechodzi w dziwny stan i od nowa zabawa ze zwarciem pinów itd) tym razem dla v2 a dokładnie: tomato-E3000USB-NVRAM60K-1.28.RT-MIPSR2-123-Big-VPN - chwila stresu czy się uda... trochę czasu się schodzi - idę na faja a po powrocie - nowy pomidorek!!!
Pełen sukces - wszystko hula jak nówka (bo jest )
Sorki za błędy oraz pewnie chaos ogólny tekstu - piszę szybko bo zaraz do domku czas się zwijać.
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
amikot
13-06-2025 19:58
to forum wygląda na martwe
Maniek91PL
15-05-2025 19:35
witam! było coś gdzieś o obsłudze asus mesh w tomato moze? chętnie bym przetestował u rodziców
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa