Pytanka do kolegów z tymi routerami. Czy przechodziliście męki przez instalację dd-wrt by nie mieć zdublowanych dla bezpieczeństwa partycji na flashu, aktualizowaliście CFE by obejść buga 32K bo ostatecznie dotrzeć np. do Tomato lub pozostać przy dd-wrt?
Mój EA6350 v2 po wgraniu softu przez webowe GUI ładował dd-wrt i działał do restartu. Po restarcie chyba soft z CFE pokapował się, że obrazy firmware nie są takie same i przywracał soft Linksysa. Ostatecznie uwaliłem go, wlutowałem piny do seriala i flashowałem serialem (USB to TTL).
Kiedy myślałem, że jest po problemie okazało się, że zmienne systemowe nie są tylko pa partycjach nvram przechowywane ale także na partycji devinfo. Załadowanie zmiennych ostatecznie rozwiązało problem.
Dla odbiorców domowych, którzy nigdy alternatywnego firmware nie wgrają Linksys zrobił fajne zabezpieczenia, dla tych drugich ostro pod górkę.
Pytanie do użytkowników routerów EA6xxx. Flashowaliście przez Web GUI, seriala czy inaczej?
Edytowany przez Boczek dnia 20-10-2018 06:55
Ja właśnie zakupiłem uszkodzonego EA6900 - znaczy CFE działa bo ping ttl=100 i router przyjmuje firmware OEM, ale nadal nie wstaje. Firmware dd-wrt dochodzi tylko do 3/4 i transfer się urywa.
Zamówiłem przelotkę serialową (tak wiem musi być - 3.3v) - jutro ma być dostarczony więc spróbuję serial recovery. Jak to nie pomoże pozostanie mi JTAG ew. wybebeszanie układów i przeprogramowanie. Tego ostatniego pewnie nie udałoby mi się zrobić - samo wylutowanie scalaków to nie problem - akurat pracuję w firmie robiącej PCB - więc mamy cały sprzęt, problem jest w tym, że ktoś musi mieć jeszcze wiedzę i chęć żeby taki wylutowany scalak przeprogramować.
@amikot z JTAG-iem możesz mieć kłopot. Kontakt z Tornado, autorem tjtag, urwał się. CPU BCM4708 nie są przez tjtag i zjtag wspierane. Ponadto z dostępnych źródeł tych programów wnioskuję, że także pamięci flash muszą być wspierane przez soft. Pozostaje serial - jeśli masz sprawne CFE.
Koledzy,
jeśli ktoś jest w posiadaniu tego routera i ma dość zacięcia by podłączyć się kabelkiem USB to TTL do serialowego portu to chętnie obejrzę pełny zrzut komand:
CFE>devinfo show
i
CFE>nvram show
zarówno wersji v1 i v2. V3 od biedy także może być (uwaga inny procesor)!
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
tamtosiamto
23-09-2025 20:10
Mam rtax82u z merlinem, probuje zainstaowac Download master i mam info, zeserwer zdalny nie odpowiada. Sprawdalem przez kika dni i bz.
Maniek91PL
15-05-2025 19:35
witam! było coś gdzieś o obsłudze asus mesh w tomato moze? chętnie bym przetestował u rodziców
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa