06 Maja 2025 10:53:00
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· r6400v2 bład przy u...
· drukarka drukuje tyl...
· [S] sprzęt sieciowy...
· Router do światłow...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· Netia IPv6
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Ubiquity Edgerou...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· r6400v2 bład prz... [16]
· drukarka drukuje ... [12]
· Router do świat... [8]
· [S] sprzęt sieci... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.137.202.126
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
problemy z DNS w WRT54GL v1.1 + Tomato
madub
Witam

Nabyłem powyższy router ponieważ mój Tlenofon nie wyrabiał na routerze SMC. Za pośrednictwem routera podłączam tylko stacjonarny PC + bramkę PAP2T z Tlenofonem, net mam 1MB z sieci osiedlowej i statyczny adres
Po podłączeniu i "prostej" konfiguracji niestety nie miałem netu w stacjonarnym PC wiec przerobiłem soft na Tomato ale problem nadal był, niby wszystko Ok ale nie ma netu na komputerze.
Po użyciu ipconfig/all znalazłem jedno odstępstwo od ustawień gdy podłączony był router SMC.
Mianowicie brak stałego adresu DNS 194.204.152.34, który mam od dostawcy netu jest tylko 192.168.1.1 a powinny być dwa
Wydaje mi się że to jest przyczyną braku netu w moim PC, ale niestety nie wiem gdzie w sofcie Tomato choć szukałem na forum zmienić aby DNS 194.204.152.34 był używany,

Proszę o pomocShock

pozdrawiam

obsy
tomato robi na cache dns, więc dostajesz jako adres dns właśnie 192.168.1.1. NIe ma znaczenia czy będziesz go wykorzystywał czy wpiszesz sobie dns dostawcy. (no, poza szybkością uzyskiwania adresów)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

SlyT
A czy nie jest tak ze twoj dostawca przydzielil ci adres IP na podstawie MAC adresu twojego routera SMC ? Nie piszesz nic na ten temat ... . Tomato domyslnie pieknie forwarduje zapytania DNS do serwerow jakie ma / dostaje z konfiguracji WAN.
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

grzehoo
Wejdz w Basic-Network i tam w TYP ustaw na stastic i wpisz IP podane przez uslugodawce.Na dole bedziesz mial ip rutera i do nich ustaw kompa.

madub
Witam

Dziękuje za zainteresowanie, oczywiście do końca laikiem nie jestem i ustawienia w Basic-network są prawidłowe takie jakie dostałem od dostawcy, co do adresu MAC to dostawca przydziela IP na podstawie adresu karty sieciowej w moim PC, i adres routera SMC nie ma tu znaczenia bo nawet go nie podawałem mu a wszystko ładnie chodzi (oprócz Tlenofonu), porostu wpisałem dane i chodzi, ale z LNKSYSEM miało być prosto a jest horror od 3 dni a ja nadal nie wiem co mam z tym zrobić, tak jak mówiłem nic nie zmieniałem w ustawieniach oprócz wpisania Statycznego IP, bramy, maski - w WAN i DNS w LAN, pozostawiłem również włączone DHCP, choć w routerze SMC mialem wyłączone i wszystko chodziło.
W ustawieniach sieciowych pod XP w stanie połaczenia mam:
typ adresu: przypisany przez DHCP
Adres IP: 192.168.1.105
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1

W protokole TCP/IP jest ustawione na automatycznie pobierz adres IP, DHCP włączone

ale niestety nic nie chodzi choć dobrze wygląda, proszę jeszcze o jakieś sugestie

madub
Witam

W załączeniu przesyłam screen ustawień w tomato, nie wiem czy przypadkiem adres MAC w zakładce WAN nie musi być taki jak MAC karty sieciowej w moim PC na podstawie którego dostawca przydziela mi IP, moze tu jest problem, jak to zmienić na prawidłowy'

madub
Witam

W załączeniu przesyłam screen ustawień w tomato, nie wiem czy przypadkiem adres MAC w zakładce WAN nie musi być taki jak MAC karty sieciowej w moim PC na podstawie którego dostawca przydziela mi IP, moze tu jest problem, jak to zmienić na prawidłowy'

madub
Witam

madub
Witam

nie wiem czy przypadkiem adres MAC w zakładce WAN nie musi być taki jak MAC karty sieciowej w moim PC na podstawie którego dostawca przydziela mi IP, może tu jest problem, jak to zmienić na prawidłowy

eRd
Jeszcze osiem razy napisz to samo B) Skoro sam powiedziales ze dostawca przydziela Ci IP na podstawie adresu MAC to dlaczego sam sobie wmowiles ze na SMC nie musiales klonowac MAC'a ? Prawdopodobnie wlasnie o to chodzi zebys na WANie mial ten wlasciwy MAC, bo lan pewnie dziala prawidlowo, a horror to bez urazy, ale stworzyles sobie sam przyjmujac, ze router skonfiguruje sie sam bez Twojej ingerencji Wink
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

madub
Przepraszam za kilka tych samych postów ale miałem problem z załącznikiem, którego nie udało mi sie wysłać, horroru raczej nie chciałem sobie stwarzać, po prostu na wszystkim się nie znam i prosiłem tylko o pomoc, widzę że i to forum jak tysiące w Polsce stają sie miejscem gdzie nie można rozwiązywać problemów tylko trzeba czytać odpowiedzi wszystko wiedzących współrodaków, których razi niewiedza innych.
Co do routera SMC nie musiałem w nic zmieniać MAC'a wB)

madub
Chciałby przesłać komuś kto byłby chętny mi pomóc screeny z ustawieniami obecnego routera SMC i ipconfig/all oraz screen z ustawieniami WRT54GL + tomato może to pomoże zdiagnozować mój problem

pozdrawiam

poldekk
Na Twoim miejscu spróbowałbym jednak sklonować MACa i przekonać się, co się wtedy ssstanie.

LoOkas
madub napisz do mnie na gg: 620719 to postaram sie ci pomoc! jak dobrze rozumuje. to musisz sobie tylko mac sklonować i poprawnie ustawić dnsy i będzie wszystko śmigać jak należy!
Router: Ubiquiti NanoStationM
WiFi:[/n] UniFi AP AC PRO
[b]NAS:
Synolgy DS214 [DSM 4.3-3810 U4]
NAS2: unRAID
PC: dużo różnego sprzętu Pfft

madub
Witam

Dziękuje koledze LoOkasowi

pozdrawiamGrin

madub
Witam

LoOkas jest wielkim człowiekiem, poprowadził mnie za rączkę i router chodzi aż miło, bardzo serdecznie mu dziękuje GrinGrinGrin

pozdrawiam

LoOkas
Żaden problem! Pomagam jak umiem!
Router: Ubiquiti NanoStationM
WiFi:[/n] UniFi AP AC PRO
[b]NAS:
Synolgy DS214 [DSM 4.3-3810 U4]
NAS2: unRAID
PC: dużo różnego sprzętu Pfft

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 57

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

116,079,155 unikalnych wizyt